spot_img
6.7 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesPlouă în cula monument istoric de pe digul Jiului, concepută de marele...

    Plouă în cula monument istoric de pe digul Jiului, concepută de marele arhitect Iulius Doppelreiter

    Acoperișul sediului Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu, care se află într-o culă monument istoric de pe digul Jiului, din Parcul Central, este degradat, iar apa se infiltrează în interiorul clădirii.

    „Are niște probleme care ar trebui rezolvate de urgență și sper ca actualul Consiliul Local să își întoarcă fața spre Centrul Brâncuși, pentru că ce se găsește acolo și patrimoniul nu sunt ale lui Strâmbulescu, ci sunt ale primăriei și ale orașului.

    De exemplu, acoperișul din șindrilă nu a mai fost refăcut de zeci de ani și apa se infiltrează în interior, astfel încât clădirea monument istoric are de suferit. Noi am încercat cu mijloacele tehnice și umane reduse pe care le avem la dispoziție să igienizăm spațiul, să ne organizăm în arhivă și să stopăm fenomenul de infiltrare a apei prin acoperiș, dar este o chestiune provizorie, care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp. Este o clădire istorică, făcută de către Arethia Tătărăscu în anul 1926 pentru Liga Femeilor Gorjene“, a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“.

    Sediu al Muzeului Gorjului

    Casa de tip culă a fost ridicată de către Arethia Tătărăscu, președinta Ligii Femeilor Gorjene, care era soția prim-ministrului din perioada respectivă, pentru sediu al organizației, dar și pentru amenajarea unui muzeu al Gorjului. Casa a fost inaugurată în toamna anului 1926, la ceremonie fiind prezent și profesorul Iuliu Moisil. Aici a funcționat zeci de ani Muzeul Gorjului. În anul 1957, în cula de pe digul Jiului a luat ființă Centrul de radioficare.

    Apoi, în casa monument a funcționat un centru turistic. „Cam în perioada 1982-1989 a funcționat aici (în cula de pe digul Jiului – n.a.) un centru turistic de documentare; veneau turiștii, aflau informații, existau și cărți de vânzare. Am amplasat pe pereți (ai camerelor – n.a.) pe cheltuiala mea, o expoziție cu fotografii mari, înrămate, cu geam, care prezentau operele lui Brâncuși și imagini din viața lui. În noaptea de la revoluție (probabil 22/23 decembrie 1989 – n.a.) toate aceste fotografii au dispărut. Nu știu cine le-a luat și ce a făcut cu ele. Nu le-am mai văzut niciodată”, a menționat profesorul Ion Mocioi într-o lucrare concepută de Adina Andrițoiu, de la Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu.

    „Nu există un chioșc de unde turistul să își cumpere un bibelou sau un magnet“

    Doru Strâmbulescu este nemulțumit de investițiile care se fac în infrastructura culturală. „Sunt clădiri pe axa Brâncuși care ar putea fi achiziționate de Primărie. În planul meu de management pe care nu știu dacă l-a citit cineva dintre cei care se află la Primărie, pentru că acolo sunt lucruri concrete. Vrem să aducem turiști la Târgu Jiu, dar pentru asta trebuie făcută o infrastructură culturală în jurul ansamblului brâncușian, care să poată să producă aceste valori. Păi dacă nu există un chioșc de unde turistul să își cumpere un bibelou sau un magnet, despre ce vorbim?“.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: