spot_img
0.6 C
Târgu Jiu
miercuri, decembrie 6, 2023
Altele
  AcasăSocialRealizează sculpturi din rădăcini și crengi

  Realizează sculpturi din rădăcini și crengi

  Un inginer pensionar care a lucrat de la Uzina Mecanică (UM) Sadu, unde se fabrică muniție și armament, transformă rădăcinile și crengile în lucrări de artă. Amos Morușcă (68 de ani), din orașul Bumbești Jiu, este un artist prolific. Acesta a realizat până în prezent peste 2.000 de lucrări în lemn. Lucrează în special pe rădăcinile de fag și crengi de nuc, pentru că sunt mai rezistente. „Sunt cel mai simplu de lucrat și nu crapă. Lemnul îl găsesc în păduri. Mă inspiră materialul pe care îl găsesc. Nu știu la început ce o să realizeze, dar pe măsură ce lucrez îmi vin tot felul de idei pe care le transpun în ceea ce realizez. De obicei, jumătate de muncă este făcut de natură. Eu intervin foarte puțin. Le dau o formă, iar pe unele adaug unele materiale din bronz sau din cupru sau alamă. La final, le lăcuiesc“, spune Amos Morușcă.

  Acesta merge de două ori pe săptămână în Târgul Autor din Târgu Jiu cu lucrările sale pentru a le vinde doritorilor. „Am vândut multe prin Timișoara, Craiova în Târgu Jiu. Chiar și în străinătate. Am un stand în Târgul de mașini din Târgu Jiu. Merg cu lucrări în fiecare zi de joi duminică. Vând o lucrarea cam cu 100 de lei sau mai mult, în funcție de dimensiuni sau de complexitate“, mai precizează artistul.

  „Simt o plăcere deosebită atunci când sculptez lemnul“

  Amos Morușcă s-a refugiat în sculptură după ce s-a pensionat. Lucrează între cinci și șapte ore pe zi. „Simt o plăcere deosebită atunci când sculptez lemnul. Dimineața, lucrez  3-4 ore și după-amiaza cam 2-3 ore. Am zis să-mi trec timpul într-un mod plăcut, că tot sunt la pensie“, povestește Amos Morușcă.

  Acesta s-a născut într-o comună din județul Alba și a învățat să cioplească lemnul de mic copil. „Lucrez de mic copil. Fiind ardelean din Țara Moilor, fiecare persoană se ocupă cu prelucrarea lemnului. Am început să lucrez mai mult din anul 2000, atunci când am ieșit la pensie“, mai spune artistul.

  Recent, o expoziție cu lucrări realizate de Amos Morușcă a fost vernisată la sala Centrul Judetean Pentru Conservare Si Promovare a Culturii Traditionale Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: