spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, martie 2, 2024
Altele
  AcasăSocialSalon Internațional de Caricatură, la Târgu-Jiu

  Salon Internațional de Caricatură, la Târgu-Jiu

  expo-1Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu, găzduiește, în această perioadă, Salonul Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină”, eveniment în cadrul căruia sunt expuse peste 120 de lucrări, semnate de artiști din peste 12 țări și cei mai buni caricaturiști din România. Pe simeze, sunt expuse lucrări semnate de Ștefan Popa Popa`s, președinte al Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România, Gabriel Bratu, vicepreședinte al Asociației, Romeo Răileanu, Costel Pătrășcanu, Vasile Crăiță Mândră, Aurelian Iulius Șuță (ȘAI).

  Festivalul este unul itinerat, lucrările fiind expuse în mai multe orașe din țară. La Gorj, vernisajul expoziției, al cărui curator este Aurelian Iulius Șuță, s-a bucurat de prezența unor artiști de marcă, dar și a autorităților județului Gorj, prefectul de Gorj, Gheorghe Paraschivu, fiind prezent la eveniment. „Este al doilea an consecutiv, în care, Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” găzduiește expoziția internațională, care, astfel capătă un caracter itinerant, urmând ca, în perioada următoare, să fie prezentată și publicului din Râmnicu Vâlcea, Slatina și alte orașe. Lucrările exprimă, cu mijloace cromatice deosebite sau în tehnici clasice, idei ale unor artiști de gen români și străini în spiritul interpretării realității într-o manieră hiperbolizantă, fapt ce contribuie la savoarea și spectaculozitatea umorului desenat. La vernsaj, ne-am bucurat de prezența decanului de vârstă al caricaturiștilor români, domnul Gabriel Bratu, vicepreședintele Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România, caricaturist de excepție, cu o carieră impresionantă. De aproape 70 de ani, Domnia Sa publică, zilnic, un desen într-un ziar doljean. În condițiile în care, în România, nu mai apare nicio revistă de caricatură, iar cele care găzduiau rubrici specifice nu mai apar în variante tipărite, evenimentul de la Târgu Jiu este un adevărat regal de grafică satirică, atât prin valoarea lucrărilor, cât și prin reputația autorilor”, a precizat Aurelian Iulius Șuță (ȘAI), curatorul expoziției de la Tg-Jiu.

  Deportat în lagăr, pentru creațiile sale

  expo-2Nicolae Petrescu-Găină, artistul care a dat numele acestui eveniment, a trăit între anii 1871-1931 și este una dintre cele mai importante figuri ale caricaturii românești. Și el, ca și Brâncuși, a plecat pe jos, de la Craiova la București, pentru a urma cursurile pretenţioasei şcoli de Belle Arte! Acest lucru se întâmpla în anul 1893. De pe urma condeiului afurisit al lui Petrescu- Găină au rămas numeroase caricaturi si desene publicate în ziare, efemeride ale vremii şi un album satirizând politicieni de dinainte de intrarea ţării în primul război mondial. Dovada elocventă a forței artistice e că în timpul ocupaţiei inamice, Petrescu-Găină – care o viață visase să călătorească – într-adevăr, și-a realizat acest voiaj. A fost deportat într-un lagăr din străinătate, din cauza caricaturilor sale publicate în perioada neutralității. Dar după război, își purta cu mândrie la rever insigna de „ofițer al instrucțiunii publice”, acordată de guvernul francez „celui mai nobil şi mai dezinteresat sprijinitor al Franţei” şi al culturii ei pe meleagurile noastre, Nicu Petrescu-Găină.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: