Peste 250 de sindicalişti de la cele cinci confederaţii sindicale din judeţ au protestat vineri, în urmă cu trei zile, în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu, faţă de aprobarea noului Cod al Muncii de către Guvern. În situaţia în care Guvernul refuză să consulte şi partea sindicală vis-a-vis de reglementările noului cod, sindicatele sunt hotărâte să protesteze în continuare, următoarea acţiune fiind programată pentru 11 martie, când peste 1500 de oameni vor mărşălui pe străzile municipiului.
La acţiunea de pichetare a Palatului Administrativ din Târgu-Jiu au participat peste 250 de sindicalişti de la cele cinci confederaţii sindicale din judeţ. Din cadrul FNME, la protestul de vineri au participat mineri şi lideri de sindicat din cadrul bazinelor carbonifere de la Jilţ, Rovinari şi Motru. Lipsa unei siguranţe a locului de muncă, structura formală agreată de către Guvern pentru sindicate dar şi eliminarea contractului colectiv de muncă reprezintă pentru un miner de la Mina Tehomir principalele ofuri. Nu trebuie omis faptul că minerii din Gorj sunt hotărâşi să „ieşim ori de câte ori este nevoie, pentru a ne face dreptate”. Vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan s-a aflat alături de protestatari în Piaţa Prefecturii şi consideră că „noul Cod este unul al sărăciei, este codul sărăciei românilor. Guvernanţii au luat toate drepturile salariaţilor şi implicit ale românilor. Cerem parlamentarilor ţării să nu-şi dea acordul pentru noul cod, pentru acest cod sărăciei. România este deja în colaps şi asta ne mai trebuie”.
Popa: „să se termine cu această prostie de Cod al Muncii”
Alături de mineri şi energeticieni, la pichetarea organizată au răspuns „da” şi sindicaliştii de la Cartel Alfa. Liderul de sindicat Pompiliu Popete este hotărât să se facă auzit, prin nemulţumirile avute, până la Bucureşti. „E prima etapă a acţiunilor sindicale prin care cerem ca guvernanţii să nu-şi bată joc de Codul Muncii, dar şi de oamenii muncii. Funcţie de păsarea sau nepăsarea Guvernului pe 11 vom avea un miting organizat, o acţiune de amploare, după care vom merge şi la Parlament”. Nici cadrele didactice din învăţământ nu sunt mulţumite de reglementările noului Cod al Muncii. Reprezentanta Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Târgu-Jiu, Florinela Ponta cere „respectarea legilor şi a hotărârilor judecătoreşti definitive”. Sănătatea a fost şi ea alături de confederaţiile sindicale în Piaţa Prefecturii. Liderul Sanitas, Valentin Popa cere guvernanţilor „să se termine cu această prostie de Cod al Muncii. Nu se poate face un cod împotriva celor care muncesc. Mi se pare normal să fim consultaţi”. Acelaşi lucru este cerul şi de preşedintele Meridian, Constantin Creţan care este deranjat de faptul că „se urmăreşte dispariţia sindicatelor din România, dar şi de faptul că s-a făcut un Cod al Muncii fără consultarea sindicatelor”. Sindicatul din sistemul penitenciar cere prin liderii aleşi menţinerea contractului colectiv de muncă, pentru că acolo se reglementează toate drepturile câştigate prin negocieri. În ceea ce-i priveşte pe oamenii muncii, aceştia cer într-o voce unanimă premierului Boc „să plece la maică-sa şi la taică-su să-i spargă ouăle în cap. Să plece”. Alţi protestatari i-au cerut premierului Boc „să plece, este o bătaie de joc ce a făcut din ţara asta. Să plece”. Nu au lipsit de la protest nici lozincile „Afară, afară cu mafia din ţară!” sau „Băsescu nu uita. România nu-i a ta!”
Protestele vor continua
Cele cinci confederaţii sindicale, Cartel Alfa, BNS, CNSLR Frăţia, CSDR şi Confederaţia Meridian nu agreează ideea inserării în noul cod, a contractelor de muncă pe perioadă determinată în locul celor existente, care sunt încheiate pe o perioadă nedeterminată. Liderii de sindicat consideră că „legat de contractul muncă, acesta se face pe perioadă determinată din trei în trei ani, iar salariatul trebuie să îşi caute un loc de muncă sau să se facă preş în faţa angajatorului”. Concedierile nu au fost nici ele omise de către guvernanţi. Astfel, în noul cod, concedierea se face fără preaviz, fără salarii compensatorii, norma de muncă va fi stabilită de patron, asemeni programului de muncă. În ceea ce priveşte salariile, vicepreşedintele Gheorghe Etăgan a precizat că noul act normativ prevede că acestea se pot modifica unilateral de către angajator, drepturile din contractul colectiv de muncă se vor pierde şi ele iar majorările salariale nu vor mai fi stabilite prin negocieri colective. De menţionat este faptul că sindicaliştii nus e opresc aici cu protestele, iar în acest sens, pe 11 martie, 1500 de oameni vor mărşălui pe bulevardele municpiului.