spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesSpital dotat la standarde europene, în prag de închidere

    Spital dotat la standarde europene, în prag de închidere

    În Rovinari, oamenii au nevoie de servicii medicale, pe care din fericire le pot accesa. Însă Ministerul Sănătăţii vrea să pună capăt acestui lucru, prin închiderea spitalului din oraş. Cu toate că are servicii medicale şi echipamente de ultimă oră, cei de la Minister, nu văd acest lucru. Mai mult decât atât spitalul este arhiplin, iar pacienţii stau câte doi în pat.

    Situaţie fără precedent la Rovinari. Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” a devenit aproape neîncăpător. Motivul se pare, serviciile medicale şi investiţiile din ultima perioadă, care fac din acesta, o unitate spitalicească, cu aparatură modernă şi medici, dintre cei mai buni, unitate care se ridică, potrivit specialiştilor, la standarde europene. Pacienţii stau câte doi în pat, dar acest lucru pare să nu le displacă. Ce îi nemulţumeşte pe aceştia pare să fie vestea că spitalul se va închide. Prin ordinul Ministerului Sănătăţii, spitalul va fi transformat în cămin de bătrâni şi nimănui pare să nu-i pese de oamenii, care îngroaşă rândurile, la uşile cabinele medicale. O spun chiar ei, rovinărenii şi nu numai, cei care văd în spital o salvare, un sprijin, o unitate situată aproape, acolo unde pot primi îngrijiri, atunci când au nevoie. „Sunt din comuna Negomir, am venit aici. M-au adus ieri pentru că mi s-a făcut rău. Vin aici la Rovinari că este spitalul mult mai bun, decât în alte oraşe. Au aparatură şi medici foarte buni. Este păcat să se închidă, pentru că spitalul este bun”. „Vecinul” de pat s-a arătat şi el destul de nemulţumit de faptul că spitalul se va închide „Am mai fost aici. Spitalul este foarte bun. Este foarte convenabil pentru mine. Este aglomeraţie. Stăm câte doi în pat dar nouă ne convine”. În colţul camerei, un bătrân asista la discuţie. A vrut să intervină, fiind la fel de dezamăgit de decizia luată de Minister „Stau la patru kilometri de oraşul Rovinari. Pentru mine e comod, pentru că vin pe jos, atunci când nu mă simt bine. La Târgu-Jiu este departe şi îmi trebuie bani pentru transport. Mai mult decât atât, aici cunosc medicii şi sunt impresionat de serviciile oferite. Medicii se comportă cu noi de parcă ar fi copiii noştri, fraţii noştri. Cei de la Minister se duc să se trateze în altă parte, în străinătate. Noi, amărâţii ne bucurăm cu ce avem aici”.

    Angajaţii de la Complex, „clienţi fideli” ai spitalului

    Rovinari este un oraş minier, având ca baza economică exploatarea minieră de cărbune și producerea energiei electrice în cadrul termocentralei orașului, una dintre primele din Europa ca mărime. Cei care lucrează la Complexul Energetic Rovinari au şi aceştia, la rândul lor, nevoie de serviciile medicale. Mai mult decât atât, par „clienţi fideli” ai spitalului, pentru că, potrivit acestora, serviciile medicale oferite, sunt foarte bune „sunt inginer în cadrul Complexul Rovinari. Locuiesc aici în oraş. Am venit la spital în Rovinari, pentru că este un spital foarte bun. Nu am o părere bună cu privire la închiderea spitalului. Dacă s-ar închide, toată lumea ar trebui să se deplaseze la Târgu-Jiu, iar acolo, locurile sunt limitate. Ar fi o situaţie neplăcută pentru pacienţi să se întoarcă acasă”. Un alt angajat de la Complexul Rovinari, a adăugat „nu îmi vine să cred că îl vor închide. Eu sunt din Urdari şi ar trebui să parcurg 50 de kilometri până la Târgu-Jiu. Aici îmi este mult mai uşor. La Complex sunt foarte multe riscuri, se pot întâmpla accidente de muncă iar un spital aproape, contează foarte mult pentru noi”.

    Podaru : „Spitalul va funcţiona cât va funcţiona oraşul”

    Managerul spitalului, chirurgul Robert Calotescu s-a arătat indignat de decizia Ministerului, declarând că serviciile spitalului sunt solicitate iar oamenii sunt de la zi la zi tot mai numeroşi „în această perioadă este aglomeraţie mare, la compartimentul de Neurologie dar şi la secţie de Chirurgie, asta înseamnă că este o adresabilitate a pacienţilor din Rovinari dar şi din zonele limitrofe. Dintre aceşti pacienţi, sunt câţiva angajaţi ai Complexului Energetic Rovinari. Populaţia nu are unde să se ducă. Este o unitate solicitată, medicii sunt cunoscuţi în zonă, avem aparatură de ultimă generaţie”. De aceeaşi părere a fost şi Administratorul Public al oraşului Rovinari, Constantin Podaru care a spus „La Spitalul oraşului Rovinari au fost şi sunt pacienţi. Noi funcţionăm în continuare ca şi spital. Cei de la Ministerul Sănătăţii pot să decidă ce vor dânşii. Atât cât spitalul este al Consiliului Local iar principalul responsabil pentru activitatea medicală de acolo, este primarul, ei vor decide ce se va întâmpla cu spitalul. Spitalul de la Rovinari va funcţiona cât va funcţiona oraşul”.

    Medicii pleacă, de teamă să nu rămână şomeri

    De teama că spitalul se va închide şi că vor îngroşa rândurile şomerilor, medicii au început să plece. Directorul spitalului spune că medicii au ales această opţiune, de teamă să nu rămână „pe din afară” „există cazuri de medici care au plecat, spre mai bine, cum spun dânşii. Noi rămânem „în gardă”. Au fost înlocuiţi cei care au plecat. Medicii au plecat de teamă că spitalul se va închide. Cred că a fost o primă condiţie. Au plecat trei medici din acest spital”. Constantin Podaru susţine că nimeni nu este de neînlocuit, iar medicii sunt liberi să facă ce vor „Sunt medici care de foarte mult timp cochetau cu anumite posturi din alte spitale. Este normal şi firesc ca fiecare dintre noi să încercăm să ne găsim un loc de muncă mai bun. Sunt medici care nu au acceptata să facă naveta, dar nimeni nu este de neînlocuit. Spitalul merge în continuare, atâta timp când sunt medici, pacienţi”.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: