spot_img
10.2 C
Târgu Jiu
vineri, martie 1, 2024
Altele
  AcasăHeadlinesTocanul de oaie de la Stâna Ștefanu, înregistrat ca produs tradiţional....

  Tocanul de oaie de la Stâna Ștefanu, înregistrat ca produs tradiţional. Ministrul Daea vine pe Tansalpina pentru a înmâna atestatul

  Tocanul de oaie preparat la Stâna Ștefanu de pe Transalpina a fost înregistrat  ca produs tradiţional de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Este primul produs tradițional din judeţul Gorj. Înmânarea oficială a atestatului va avea loc joi și va fi făcută chiar de către ministrul Agriculturii, Petre Daea.

  Mărioara Babu, proprietara stânei de pe Transalpina, spune că de doi ani face demersurile necesare pentru înregistrarea tocanul de oaie ca produs tradiţional românesc: „Tocanul de oaie pregătit la Novaci, în judeţul Gorj, a fost înregistrat oficial ca produs tradiţional, cu numărul 742. E primul în Gorj. După ce s-au făcut demersurile la Ministerul Agriculturii, nu a mai durat mult, fiind toate normele îndeplinite. (…) Prima dată am încercat în 2017. S-a cerut societate, s-au cerut multe documente, care pentru noi, ciobanii autentici din zonă, erau mai greu de îndeplinit, nu imposibil. De multe ori te izbeşti de ceva care îţi ia şi timp şi nici nu poţi să te descurci”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mărioara Babu.

  Cum se prepară tocanul de oaie

  Băcița a dezvăluit și câteva din secretele tocanului de oaie pe care îl prepară: „Se toacă grăsimea oii mărunt, mărunt, se pune înainte în ceaun, se pune carnea de oaie tocată, se pune o cană de apă, aproape la nivel cu carnea, să devină fragedă, oaia fiind bătrână, tocanul de oaie e bun din oaia bătrână, întotdeauna. Ca să nu se usuce, se pune apă la nivel cu carnea, să se fiarbă în seul ei, se fierbe până dispare toată apa. Când e trei sferturi fiert, se pune o mână de sare, după cantitatea cărnii, dar nu se amestecă, se lasă să-şi ia el singur sarea, pe urmă se drege două-trei ore aşa, se mestecă prin răsturnare cu paleta şi se pune în castroane, sunt înnebuniţi toţi după el. El se fierbe la foc domol. Cam o oră, o oră jumătate. Nu trebuie dat foc tare, să sară din ceaune”.

  Stâna a devenit cunoscută după modernizarea Transalpinei

  Băcița Mărioara Babu, în vârstă 59 de ani, provine dintr-o familie de ciobani și a dus tradiția mai departe.

  Stâna pe care o conduce a început să fie tot mai căutată de turiști după modernizarea Transalpine, cel mai înalt drum din țară: Cu timpul, drumul a venit peste noi, nu noi ca şi comercianţi în marginea drumului. Şi atunci, intrând lumea în stână, cu asfaltarea drumului, cu îmbunătăţirea drumului, intrând lumea în stână, ne mânca din ceaune, treceau şi luau câteo bucăţică. Te amuza pe moment chestia asta. Şi atunci eu m-am gândit ce ar fi să fac un tocan, a avut succes din prima zi şi aşa am început, azi un miel, mâine doi, poimâine trei şi am ajuns acum să treacă poate mii de oameni pe zi, în weekend”, a povestit Mărioara Babu.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: