spot_img
20.2 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăSocialUn secol de viaţă pentru Agata Petrescu

  Un secol de viaţă pentru Agata Petrescu

  A trecut de 100 de ani, dar Agata Petrescu din comuna Scoarţa nici că îşi arată vârsta. Femeia pare să fi descoperit secretul tinereţii fără bătrâneţe prin muncă şi cumpătare, iar familia pe care şi-a întemeiat-o este comoara sa cea mai de preţ. Ieri, alături de unul din fiii săi, prieteni şi primarul localităţii Scoarţa, Agatha Petrescu a fost sărbătorită cu voie bună, flori şi tort.

  Agata Petrescu din satul Mogoşani, comuna Scoarţa îşi primeşte oaspeţii încă dreaptă, în picioare, cu un zâmbet larg. Cum se cuvine, sărbătorita a primit flori şi urări de la mulţi ani. Familiei şi prietenilor care o ştiu de-o viaţă, li s-a alăturat şi primarul din localitate, vădit emoţionat, iar momentul a fost stropit cu şampanie. La cei 100 ani şi 5 luni, Agata Petrescu îşi încarcă încă bateriile prin gospodăria din satul Mogoşani, unde a născut copiii şi a dus o viaţă cu rost. Îşi explică longevitatea printr-un secret numai de ea ştiut, dar nici nu şi-a neglijat sănătatea şi a avut măsură în toate. „Nu m-am aşteptat să ating vârsta asta, pentru că am trăit vremuri grele. Deseori m-am dus la tratament, după ce a murit soţul meu, de vreo 30 de ani, că multă lume moare din cauza complicaţiilor de la reumatism. Am mâncat mereu sănătos, numai gătit de mine. Ce să zic, am trăit vremuri grele, nu era de mâncare, nu aveam cu ce înveli copiii, bărbatul a fost pe front, ne-am refugiat şi am luat-o mereu de la capăt, muncind. Merg cocoşată, am crescut viermi de mătase, s-a rupt o creangă cu mine. Eram tânără atunci, nu m-a durut, dar pe urmă, m-am resimţit”, a declarat Agata Petrescu.

  Amintiri peste amintiri

  Când priveşte înapoi la viaţa cu bune şi rele, nu poate uita timpurile grele pe care le-a înfruntat, sărăcia, sau nopţile petrecute la maşina de cusut, ca sa poată creşte familia. Dar toate au trecut şi nu degeaba. „Coseam la maşină ca să am oameni la muncă. Noaptea dormeau copiii şi se auzea ţăcănitul maşinii. Nu numai pentru producţie proprie, dar erau cotele foarte mari. Socrul meu a fost un om vestit aici în sat, un mare luptător al datoriilor, a luptat contra cametei”, povesteşte femeia, adăugând că s-a purtat bine cu toată lumea.

  Fiul Agatei, la 100 de ani…acasă

  Unul din fiii săi, om în toată firea şi la o vârstă respectabilă, stabilit în Cluj a fost şi el prezent la surpriza pregătită mamei sale. Spune că este mândru pentru calităţile moştenite de la mama sa, un exemplu de tenacitate şi omenie. „Incontestabil, nu mă aşteptam şi mă impresionează foarte mult. Realitatea este că prin muncă şi sacrificiu a ajuns unde este mama mea. De mici copii ne-a educat, ne-a învăţat munca şi respectul pentru cei din jurul meu şi asta a şi fost conduita mea în viaţă şi profesie. Din păcate, acum situaţia este din multe puncte de vedere mai greu de suportat, nu mai este cultul pentru muncă, educaţie, tot mai mulţi oameni caută să plece. Eu puteam să plec în anii 80 oriunde în lumea asta, dar am ales ţara asta”, a conchis Gheorghe Petrescu, unul din fiii Agatei Petrescu. Că a avut ce învăţa de la sărbătorită a spus şi primarul comunei Scoarţa, care a spus că îl leagă de Agata Petrescu 20 de ani de viaţă. „O cunosc de mic copil, a fost nu numai un cetăţean, a fost un model şi un dascăl. Am avut o lecţie de viaţă şi de muncă, alături de Agata Petrescu”, a declarat Aurelian Cotârlău, primarul comunei Scoarţa. În anii 80, Agata a rămas văduvă, dar a mers mai departe. Mereu a găsit o preocupare care să-i menţină tonusul şi prin care să-şi adune forţele. Grădina şi curtea la Mogoşani îi sunt căminul perfect 8 luni pe an, iar familia din Cluj, îi dă bucuria şi alinarea de care are nevoie, în restul timpului.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: