spot_img
23.1 C
Târgu Jiu
marți, iunie 25, 2024
Altele
  AcasăHeadlinesViile gorjenilor din mai multe sate au fost sfințite de Sfântul Trifon

  Viile gorjenilor din mai multe sate au fost sfințite de Sfântul Trifon

  Viile gorjenilor din mai multe sate au fost sfințite miercuri, 1 februarie, de sărbătoarea Sfântului Trifon, ocrotitorul viilor, grădinilor și livezilor.

  Plantațiile de viță de vie din satele Frâncești și Seuca, din comuna Peștișani, precum și din alte localități ale Gorjului, au fost stropite cu apă sfințită. Preoții au oficiat, de asemenea, o slujbă pentru protejarea lor.

  Este o tradiție ca, în această zi, viile și livezile să fie stropite cu aghiasmă, pentru a fi ferite de dăunători.

  „De ziua Sfântului Mucenic Trifon, viticultorii, pomicultorii și grădinarii evlavioși țin post și cheamă preotul pentru a le stropi viile, livezile și grădinile. Tot în această zi, unii oameni gospodari aduc la biserică semințe de cereale și legume, spre a fi binecuvântate de preot, pentru semănat. Sfântul Mucenic Trifon este cinstit ca protector al grădinilor și al livezilor împotriva insectelor dăunătoare și a altor calamități naturale. În vechime (dar pe alocuri și în prezent), exista obiceiul de a sfinți apa în prima zi a fiecărei luni. Astfel, aghiasma din ziua de 1 februarie este numită „aghiasma Sfântului Trifon”. De ziua Sfântului Trifon, viticultorii, pomicultorii și grădinarii evlavioși țin post și cheamă preotul pentru a le stropi viile, livezile și grădinile“, se arată pe pagina de Facebook „Discover Peștișani“.

  Și în comuna Godinești, satele Câlcești și Godinești, există obiceiul sfințitului viilor de Sfântul Trifon. De asemenea, preotul din satul Câlcești a oficiat o slujbă religioasă.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!