spot_img
22.3 C
Târgu Jiu
vineri, iulie 19, 2024
Altele
  AcasăSpecialGuvernul vrea să interzică etnobotanicele

  Guvernul vrea să interzică etnobotanicele

  Ministerele Administraţiei şi Internelor, Sănătăţii şi Agriculturii au promovat, în şedinţa de Guvern de miercuri, un ordin comun prin care să fie întărită activitatea în ceea ce priveşte controlul, combaterea comercializării şi consumul de substanţe cu efect psihotrop, aşa-numitele plante etnobotanice. Autorităţile iau în calcul înăsprirea legii privind regimul substanţelor halucinogene. În prezent, există un act normativ care interzice comercializarea acestor produse, dar el se referă la numai la 43 de substanţe.

  Duminică seară, premierul Emil Boc, miniştrii Internelor, Traian Igaş, Sănătăţii, Attila Cseke şi Agriculturii, Valeriu Tabără, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, reprezentanţi ai ANSVSA, DSP, IGPR, Gărzii Financiare şi ai organizaţiilor neguvernamentale, s-au întâlnit pentru a identifica modificări legislative pentru diminuarea comercializării şi consumului de produse etnobotanice. Potrivit ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, din discuţii a reieşit necesitatea unei mai bune reglementări legislative, pornind de la faptul că lista substanţelor interzise, adoptată în România, cuprinde doar 43 de plante cu efect psihotrop. O posibilă soluţie în concordanţă cu normativele europene, ar fi adoptarea legislaţiei poloneze, care stabileşte că orice substanţă cu potenţial efect psihotrop este „substitut”, a explicat ministrul. Conform datelor rezultate din evidenţele unităţilor medicale de primiri-urgenţă, după cum menţionează ministrul Attila Cseke, la nivelul lui 2009 numărul persoanelor afectate de consumul acestor substanţe a fost de 1.195, iar în prima jumătate a anului 2010 s-au înregistrat 721 de astfel de cazuri.

  Substanţe interzise
  Printre substanţele psihotrope interzise de lege se numără Salvia divinorum Epling & Jativa – o planta care produce halucinaţii, Mitragyna speciosa Korth (Kratom) – o plantă cu efecte similare cocainei, toate speciile din genul Psilocybe – produc halucinaţii cu efecte similare LSD, Ketamina, derivaţi de piperazină, Mefedrona, produse care se comercializează în special sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub diverse denumiri. Luni, peste o mie de persoane, în mare majoritate tineri de liceu, au participat, în Piaţa Victoriei, la un miting pentru închiderea magazinelor care comercializează produse etnobotanice. Protestul a fost iniţiat, Mihai Morar şi Daniel Buzdugan, şi a fost organizat de Ziua îndrăgostiţilor „tocmai pentru a arăta că iubirea poate fi percepută în mai multe feluri”, dragostea de viaţă fiind pe primul loc, după cum au susţinut cei doi.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!