spot_img
17.3 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăSpecialZeci de primari au chiulit de la şedinţa cu prefectul

  Zeci de primari au chiulit de la şedinţa cu prefectul

  Primarii din cele nouă oraşe, două municipii şi 61 de comune au fost chemaţi la „raport” de prefectul judeţului, Liviu Andrei, pentru a discuta câteva probleme, esenţiale pentru dezvoltarea judeţului şi care necesită rezolvare rapidă. Din păcate însă, şi spre surprinderea prefectului, zeci de primari au „chiulit” de la această şedinţă, nemotivaţi. Prefectul este hotărât să „îi pedepsească” pe edili şi spune că le va trimite o adresă, prin care le va comunica ce s-a discutat şi în care îşi va exprima regretul „că tratează cu atâta dezinvoltură, probleme comunităţii”. Mai mult decât atât, prefectul va trimite la primarii care nu au venit şi un reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcţii, să controleze, problemele din teren, legate de acordarea autorizaţiilor de construcţii.

  După cum a promis, că va ţine şedinţe periodice cu primarii goprjeni, prefectul s-a şi ţinut de treabă şi astfel, ieri, i-a convocat pe toţi cei 72 de primari, pentru a discuta punctele de pe ordinea de zi . Din păcate, însă, zeci de primari au chiulit de la această şedinţă, probabil, crezând că nu este deloc importantă. Printre edilii care au absentat se numără primarul oraşului Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru, primarul oraşului Ţicleni, Ion Ungureanu, primarul oraşului Tismana, Costel Buzianu, primarul oraşului Turceni, Ion Iordache, primarul comunei Alimpeşti, Elena Moşor, primarul localităţii Arcani, primarul comunei Baia de Fier, primarul localităţii Berleşti, primarul localităţii Câlnic, primarul localităţii Crasna, dar şi edilii localităţilor Brăneşti, Dragoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Plopşoru, Polovragi, Prigoria, Roşia de Amaradia, Samarineşti, Săcelu, Slivileşti, Stăneşti, Stejari, Teleşti, Ţânţăreni, Urdari. Prefectul s-a declarat mai mult decât enervat de absenţa primarilor. Astfel că, şeful judeţului este hotărât să ia măsuri, în privinţa acelora care nu au răspuns prompt chemării, de a participa la o astfel de şedinţă. Mai mult, prefectul le va trimite o adresă, prin care le va comunica ce s-a discutat şi în care îşi va exprima regretul „că tratează cu atâta dezinvoltură, probleme comunităţii”. Liviu Andrei a mai declarat faptul că va purta discuţii cu ei şi în data de 14 decembrie, atunci când va avea loc următoarea şedinţă de acest gen.

  Autorizaţii de construcţii, „ilegale”

  Punctul esenţial al şedinţei s-a bazat pe stadiul avizării documentaţiei planului de urbanism. Prefectul a declarat faptul că în Gorj, situaţia în ceea ce priveşte aceste avize este destul de delicată. „Sunt foarte multe localităţi, care nu au aceste certificate de urbanism avizate şi nu au documentaţia necesară. Astfel că sunt primării care au emis autorizaţii de construcţii, fără însă a avea documentaţia completă şi necesară. Eu nu ameninţ, previn. Autorizaţii de construcţie s-au eliberat cu miile. Acest lucru este penal. Trebuie să cercetez să aflu ce s-a întâmplat. Trebuie să intraţi în legalitate”, a spus prefectul Gorjului. De menţionat este faptul că Planul Urbanistic General (PUG) este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor. Mai exact, PUG-ul constituie cadrul legal pentru realizarea programelor şi acţiunilor de dezvoltare conform Legii 350/2001, modificată şi completată prin Legea 289/2006. Prefectul Liviu Andrei a declarat faptul că în cazul în care primarii nu îşi vor îndeplini sarcinile cu privire la întocmirea documentaţiei cu privire la PUG, va lua măsuri drastice. „Sunteţi primari în sală care m-aţi sunat şi m-aţi rugat să nu trimit IGESIC-ul (Inspectoratul General de Stat pentru Investiţii în Construcţii) peste voi. Voi nu sunteţi pregătiţi. Eu vreau să vă ajut, dar văd că nu se poate. Voi trimite IGESIC-ul pe la fiecare dintre primării, să controleze până în decembrie. Amenda este de miliarde, să ştiţi”, a spus supărat prefectul. Primarii au ripostat, însă, declarând faptul că în majoritatea cazurilor nu dispun de surse financiare pentru a întocmi această documentaţie, pentru că este destul de costisitoare. Primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei prefectului cu primarii s-a lăsat cu promisiuni, fie din partea primarilor, care au declarat că se vor conforma privind întocmirea documentaţiei, fie din partea prefectului, care s-a arătat dispus să îi ajute pe primari, cu tot ce au nevoie.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: