spot_img
4.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, octombrie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateCare sunt cele mai poluante termocentrale din Europa. Pe ce loc se...

    Care sunt cele mai poluante termocentrale din Europa. Pe ce loc se află CEO

    Un raport întocmit de către o organizație ecologistă arată că termocentralele din Oltenia nu sunt cele mai poluante din Europa. Culm este că cele mai nocive se găsesc în țări mult mai dezvoltate ca România.

    Raportul publicat de Climate Action Network Europe, scris si susținut de Europe Beyond Coal, Sandbag, Greenpeace CEE și European Environmental Bureau, arată cele mai poluante termocentrale din Europa se află în Germania, Polonia, Spania, Cehia și Bulgaria. Surprinzător, termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) nu figurează în acest clasament. „Companiile pe cărbune din Germania domină lista, deoarece numai în această țară se află 36% din producția de energie electrică pe bază de cărbune în UE. În timp ce patru dintre cele 10 companii cele mai poluante au principalele termocentrale pe cărbune în Germania (RWE, EPH, Uniper și Steag), RWE este cea mai dăunătoare companie pentru sănătatea oamenilor. Trei companii provin din Polonia (PGE, ENEA și ZE PAK) și câte una din Spania (Endesa), Cehia (ČEZ) și Bulgaria (Holding Energy din Bulgaria)“, se precizează în raport.

    Conform raportului, zece companii au fost responsabile pentru două treimi din efectele negative asupra sănătății cauzate de producția de energie electrică din cărbune. Cu cele 91 de termocentrale pe cărbune, pe care le operează aceste zece companii, sunt responsabile de 7.600 de decese premature, 3.320 de cazuri noi de bronșită cronică, peste 137.000 de zile cu simptome astmatice la copii, și până la 22 de miliarde de euro în costuri.

    „Companiile de cărbune precum RWE din Germania știu foarte bine problemele de sănătate de care sunt responsabile. Dar, după cum arată acest raport, impactul poluării lor este mult mai larg și mai grav decât este în general înțeles. Europa este o regiune dens populată, iar o termocentrală pe cărbune din orice țară amenință sănătatea oamenilor din întreaga Europă „, a spus Kathrin Gutmann, directorul campaniei Europe Beyond Coal. „Renunțarea treptată la producția de energie electrica din cărbune până în 2030 va îmbunătăți sănătatea pentru nenumărate persoane”.

    Pe ce loc se află CEO

    Patru companii românești apar în topul 30: CE Oltenia (locul 16), CE Hunedoara (17), CET Govora (22) și CET Oradea (28), deși intre timp aceasta din urmă a renunțat la producția pe cărbune și a trecut pe gaz.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!