spot_img
21.8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăActualitateAbandonul școlar în creștere. Ce măsuri iau autoritățile?!

  Abandonul școlar în creștere. Ce măsuri iau autoritățile?!

  Abandonul școlar și absenteismul sunt două probleme majore în învățământul gorjean. Tot mai mulți elevi renunță la școală, unii obligați de circumstanțele de acasă. Deși oficialii susțin că poartă dialog și aplică măsuri menite să reducă numărul elevilor care renunță la educație, în realitate cifrele tind să îi contrazică.

  Cele mai mari probleme sunt în mediul rural. Potrivit autorităților cei mai mulţi elevi părăsesc școala în timpul învățământului gimnazial. Perioadele de vulnerabilitate se înregistrează la începutul școlarizării, la trecerea de la învățământul primar la cel gimnazial şi de la învățământul gimnazial la cel liceal, elevii manifestând dificultăți în a se integra / adapta condițiilor sistemului de învățământ. Astfel, numărul elevilor care abandonează şcoala creşte în prima parte a ciclului primar, continuă să crească la începutul ciclului gimnazial și atinge nivelul cei mai ridicat în clasa a IX a la începutul învățământului liceal. Situaţia materială precară, climatul familial nefavorabil, lipsa de implicare a părinţilor în activitatea şcolară a copilului, dezorganizarea vieţii de familie, precum şi plecarea părinţilor la muncă în străinătate sunt factori perturbatori cu impact important asupra activităţii didactice a elevilor. La nivelul județului Gorj cifrele sunt în creștere. Potrivit datelor puse la dispoziție de Inspectoratul Școlar Gorj, 93 elevi sunt aflați în abandon școlar din care 59 elevi de etnie rromă înregistrați la unităţile de învăţământ din afara municipiului Tg-Jiu.

  “Din aceștia 58 sunt elevi de gimnaziu, 25 elevi din ciclul primar, 3 elevi din ciclul liceal, și 7 elevi din învățământul profesional. Datele au fost centralizate din 101 unităţi de învăţământ din judeţul Gorj, 22 de unităţi şcolare fiind de pe raza municipiului Tg-Jiu ( 14 licee şi 8 şcoli gimnaziale) şi 78 din afara municipiului ( 19 licee şi 59 şcoli gimnaziale). Totodată, în anul şcolar 2019 – 2020 486 de elevi au rămas cu situația neîncheiată, alți 45 fiind exmatriculați pentru diverse motive”, a transmis ISJ Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: