spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateAchitări pe bandă rulantă în dosarul „Mafia Permiselor“

    Achitări pe bandă rulantă în dosarul „Mafia Permiselor“


    După opt ani de procese, dosarul supranumit „Mafia permiselor“ s-a încheiat cu achitări pe bandă rulantă: patru medici și alți inculpați au fost achitați, în ciuda numeroșilor martori audiați și care au dat declarații.

    Instanța de judecată a Tribunalului Gorj a achitat toate cadrele medicale trimise în judecată în dosarul ”Mafia permiselor”, printre care medicii Dana Vodislav, medic oftalmolog, Elena Băltărețu Dincă, medic radiolog, Rodica Lehner, medic specialist în medicina muncii și Vasile Silian, medic psihiatru. Inculpați au fost și Liliana Elena Răcman, asistent medical, Virgil Vasile Băltărețu Dincă (fiul medicului Elena Băltărețu) și psihologul Elena Valentina Oprisor. Sentința nu este definitivă.

    Rechizitoriul a fost anulat

    Faptele s-ar fi petrecut pe parcursul anului 2013, iar dosarul a fost instrumentat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și lucrători de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

    Inculpații au fost trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, fals intelectual și complicitate la uzul de fals, fiind acuzați că au emis 2.622 de documente medicale unor persoane pe care nu le-au examinat, dar care se aflau în procedura de dobândire a permiselor de conducător auto sau permise de port-armă.

    Dosarul a ajuns în anul 2014 pe rolul Tribunalului Gorj, iar doi ani mai târziu judecătorii au condamnat-o pe Dana Vodislav la o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare, iar ceilalți inculpați au primit condamnări cu suspendare.

    În 2019, Curtea de Apel Craiova a anulat decizia Tribunalului Gorj și a dispus reluarea procesului de la zero de aceeași instanță, pentru că, între timp, Curtea Constituţională a constatat nulitatea absolută a rechizitoriului, dar și a urmăririi penale în ansamblul său şi a exclus toate probele administrate în dosar. Sancţiunea nulităţii absolute fiind atrasă de necompetenţa materială a procurorului care a emis rechizitoriul, adică de Parchetul de pe lângă Curtea de Casație și Justiție, necompetenţa personală a lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, care au administrat probe în cursul urmăririi penale, precum şi de necompetenţa funcţională a Serviciului Român de Informaţii, care a procedat la punerea în exploatare a mandatelor de supraveghere tehnică emise în cursul urmăririi penale.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: