spot_img
6.3 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 21, 2024
Altele
  AcasăActualitateBăcița Mărioara Băbu, laureată în cadrul Galei „Tezaure Umane Vii”

  Băcița Mărioara Băbu, laureată în cadrul Galei „Tezaure Umane Vii”

  Băcița Mărioara Băbu, de la stâna Ștefanu, de pe Transalpina, a fost unul dintre laureații Galei „Tezaure Umane Vii” organizată de Ministerul Culturii. Evenimentul a avut loc marți, 25 octombrie, la Casa Sindicatelor din orașul Pitești.

  Băcița a transmis, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, că dedică diploma de „Tezaur uman viu”, acordată de Ministerul Culturii, primului turist, care i-a spus să gătească bucate ciobănești și să lase stâna așa cum este: „Vreau să-i dedic diploma de Tezaur Uman Viu primului om venit la stână, odată cu asfaltarea drumului, prin 2007 și care, după ce l-am certat (mai mult în gând), pentru că îmi luase pofticios, pe furiș, o bucată din tocanul preparat pentru copiii mei în vatra stânii, în timp ce eu tăiam cașul în celar, mi-a spus: «Băciţo, fă mâncare ciobănească pentru toată lumea! Gătiţi să se bucure fiecare om de bunătăţile ciobănești din partea Novaciului și a Transalpinei. Puneţi ceaunele afară la fiert, să bolborosească zilnic bucatele și daţi-ne tuturor să mâncăm de-ale stânii, că doar așa ne mai aduceţi și nouă aminte de unde am plecat cândva. Stâna aceasta să se numească Stâna Ștefanu, după numele muntelui pe care e așezată, să aibă mereu porţile deschise și să rămână la fel: fără termopane, curent electric sau feţe de mese preţioase. Să lăsaţi izvorul izvor, să bem apă rece cu cana, focul în vatră mereu aprins să ne afumăm pe lângă el pentru pastramă, iar dumneavoastră să primiţi fiecare om cu bucurie. Să vă păstraţi mereu zâmbetul pe buze și, mai ales, păstraţi-vă omenia! Dacă veţi face astfel, dumneavoastră, Mărioara Băbu și stâna familiei, veţi ajunge cunoscute în România și veţi face cunoscută totodată și ospitalitatea cu tradiţiile noastre românești și peste hotare». Am făcut întocmai cum a zis turistul și iată că a venit momentul să mă bucur”.

  Băcița a mai precizat că va continua în același fel și speră că un număr cât mai mare de oameni se vor bucura de mâncărurile tradiționale de la stână: „Sper că se bucură miile de oameni care au mâncat din preparatele gătite de mine și familie, oameni care au lăsat atâtea cuvinte frumoase în cele 12 caiete de impresii de la stână. Dacă veniţi într-un număr așa mare, înseamnă că mâncarea e bună! Acest Titlu e ca o voce care îmi spune: «Nu schimbaţi nimic! Lăsaţi totul așa! Continuaţi!»”, a spus băcița Mărioara Băbu din Novaci.


  Stâna „Ștefanu” are atestate două produse tradiționale și 17 produse montane.
  În sezonul de vară, sute de persoane calcă zilnic pragul stânei de pe Transalpina. Băcița Mărioara Băbu a amenajat și un mic muzeu al satului românesc, cu tot felul de obiecte vechi și veșminte tradițonale.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: