spot_img
15 C
Târgu Jiu
luni, februarie 26, 2024
Altele
  AcasăActualitateBugetarii de la primăria Motru au salarii imense, chiar şi de 9...

  Bugetarii de la primăria Motru au salarii imense, chiar şi de 9 mii de lei! Primarul verifică dacă sunt legale

  Gigel Jianu, primarul municipiului MotruDeclaraţii incredibile ale primarului de la Motru, Gigel Jianu! Acesta vorbeşte despre salarii foarte mari ale angajaţilor din cadrul instituţiei, unele chiar şi de 9 mii de lei. Mai mult decât atât, edilul are suspiciuni asupra modului de calcul ale acestora şi a început o verificare pe cont propriu, deoarece a declarat că nu are încredere în angajaţii pe care i-a găsit la primărie, preluaţi de la fostul primar Dorin Hanu.

  Conform primarului, sunt peste 20 de angajaţi care au salariul mai mare ca el. Gigel Jianu are un salariu brut de 6200 de lei. Asta înseamnă 4200 de lei net, însă sunt angajaţi care au brutul şi 9 mii de lei. S- ar fi ajuns la aceste salarii, după ce multe sporuri au fost introduse în salariul de bază.

  “Îmi va părea rău de vinovaţi”

  „Am început să caut cum se calculează salariile, am indicii că sunt greşeli în calcul, pentru că aşa cum v-am spus eu vin din minerit, unde condiţiile de muncă sunt grele, unde se vorbeşte că salariile sunt altfel decât în altă parte, unde se trăieşte din ce produci şi salariile nu sunt atât de mari. Inclusiv eu am rămas surprins, să nu zic uimit, ce salarii am găsit la bugetari, la funcţionarii publici, dar mi-am zis că sunt conform legii, asta e. Încă de astă- vară, de când am fost validat, am constatat că erau vreo 6 salariaţi din primărie care câştigau mai mult ca mine. Noi suntem bugetari şi atunci am început să văd cum sunt calculate şi am constatat că în decursul timpului, la Motru a fost o feerie erau bani mulţi, se dădeau bani pentru orice. Oamenii dădeau primăria în judecată pentru tot felul de sporuri şi câştigau, la un moment au fost incluse în salariul de bază şi când mai venea alt spor se calcula la acest salariu de bază, adică un fel de spor la spor. Am indicii că n-ar fi prea legal, am început să citesc legea şi caut, mă voi interesa dacă acest spor este legal. Dacă nu, se vor recalcula salariile, se va respecta legea, iar vinovaţii… îmi va părea rău de ei,” a declarat Gigel Jianu.

  Jianu, provocat să spună adevărul public

  Primarul de la Motru spune că a fost provocat să spună public toate aceste lucruri, după ce în presă au apărut ştiri cu salariul foarte mare al bibliotecarei din Motru, de 5 mii de lei. Acesta spune că nu a fost arătat tot adevărul şi că este o informaţie trunchiată, deoarece sunt angajaţi cu salarii mult mai mari despre care nu s-a scris. Gigel Jianu spune că a rămas uimit când a ajuns la primărie să constate ce salarii încasează angajaţii. „În jurul acestui salariu s-a iscat un întreg scandal, destul de bine regizat şi orchestrat ca să lovească în mine, dar de fapt m-a provocat şi ar putea să lovească în foarte mulţi oameni. Se vorbea de salariul doamnei bibliotecar, care după ce primise un spor ajunsese la suma de 5500 de lei, nu numai sporul ăsta, plus creşterea salarială de 20% dată de lege, începând cu 1 februarie. Cine a provocat lucrul ăsta a luat doar unul din salariile de mijloc de la funcţionarii publici din Motru. E un salariu mediu pentru că sunt foarte multe, câteva zeci de salarii, care depăşesc cu mult această sumă. Nu s-a vorbit despre asta, nu ştiu de ce, pentru că am văzut subiectul în presă de câteva ori, încearcă să l rostogolească, să accentueze doar acest nume şi acest salariu. Toată lumea acum îşi doreşte să fie bibliotecar la Motru. E posibil să fie o răzbunare, pentru că după câte am aflat ulterior, între doamna bibliotecară respectivă şi fosta conducere din care face parte şi actualul viceprimar, au fost mai multe disensiuni, mi se pare că şi acţiuni în instanţă, iar acum s-au folosit de asta, ca să lovească în doi, doamna că a primit şi eu că i-aş fi dat, dar s-a folosit ceva trunchiat, s-a folosit doar un nume şi o dispoziţie, nu s- au prezentat celelalte dispoziţii, pentru că repet, începând cu 1 februarie salariile au crescut cu 20% prin lege şi salariul la care se face trimitere, al doamnei bibliotecar este unul dintre salariile medii. Sunt câteva zeci mult mai mari, de 6 mii, de 7000, până la 9 mii de lei. Câteva zeci, cred că vreo 20, depăşesc salariul meu cu mult, vorbim de salarii brute, dar dacă brutul e mare şi netul e pe aproape”, spune Gigel Jianu.

  Probleme şi cu organigrama

  Primarul spune că sunt probleme şi cu organigrama din care lipsesc posturi pe care le prevede legea. „Sunt probleme şi cu organigrama. Sunt poziţii în organigramă la care ne obligă legea şi pe care nu le avem. Le- am descoperit pe parcurs, când a trebuit să realizăm Planul de eficienţă termoenergetică în oraş, proiect care ne ajută la accesarea unor fonduri şi atunci când a venit proiectantul a zis că vrea să discute cu responsabilul cu eficienţa termoenergetică. Am zis că nu avem aşa ceva şi mi- a spus că legea prevede aşa ceva. Am studiat legea şi într-adevăr legea ne obligă să avem responsabil cu astfel de probleme. Chiar doamna secretar, responsabilul cu legalitatea îmi spune că avem probleme cu organigrama, pentru că ar trebui să avem în organigramă un om responsabil cu managementul spitalului şi altul cu ordonanţa corporativă. Am întrebat de ce nu sunt, mi s-a răspuns, nu ştiu, dar legea ne obligă. După perioada care a trecut, ştiu fiecare ce poate, acum ştiu cum trebuie să arate o organigramă să fie funcţională, pentru că asta nu e funcţională, absolut deloc. Sunt foarte mulţi şefi. Avem spor de condiţii vătămătoare, produse probabil de monitorul de la calculator”, a declarat Gigel Jianu.

  Te-ar mai putea interesa

  2 COMENTARII

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: