spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
luni, octombrie 2, 2023
Altele
  AcasăActualitateCasa de Pensii Gorj, precizări importante pentru MINERI. Ce trebuie să facă!

  Casa de Pensii Gorj, precizări importante pentru MINERI. Ce trebuie să facă!

  La nivelul Casei Județene de Pensii Gorj, până în prezent, s-a primit și înregistrat un număr de 4.309 cereri depuse în baza Legii nr.74/2022. Din acestea 3.753 cereri de recalculare și 556 cereri pentru deschiderea drepturilor de pensie (cazuri noi).

  “Pentru a putea pune în aplicare prevederile Legii nr. 74/2022, pe lângă procedurile de lucru și documentele solicitate de lege, avem în mod deosebit nevoie de alte două instrumente:
  1. Aplicația informatica actualizat conform modificărilor introduse prin Legea nr. 74/2022;
  2. Adeverințele de asimilare întocmite după modelele furnizate de CNPP.

  În ceea ce privește aplicația informatică, precizăm că pașii ce trebuie urmați din faza de inițiere (concepere, punere în corelare cu prevederile legate și particularizare soft în funcție de diversele spețe), achiziționare, testare, validare și până în faza de punere în aplicare, necesită o perioadă de timp mai lungă. Având în vedere timpul relativ scurt (cca. 43 de zile) de la data publicării Legii nr.74/2022 în M.O. până în prezent, precizam că în momentul de față CNPP se află în faza de achiziționare a softului. De asemenea, cadrul legal (legislația achizițiilor publice) nu permite inițierea unei proceduri de achiziție dacă nu există un temei legal, respectiv obiectul achiziției.
  Vă asigurăm că suntem în permanentă legătură cu CNPP pentru a fi la curent cu statusul acestei activități.

   

  În ceea ce privesc adeverințele de asimilare, situația este următoarea:

  Legea nr.263/2010 modificata prin Legea nr.74/2022, prevede ca drepturile bănești pentru cererile de recalculare se acorda cu data de 1 a lunii următoare solicitării, iar pentru cazurile noi, drepturile bănești se acordă de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare.

  Conform prevederilor Legii nr. 74/2022, dosarul de pensie trebuie să cuprindă obligatoriu și adeverințele de asimilare. În momentul de față ne aflăm în imposibilitatea de a respecta acest termen, pe de-o parte din cauza lipsei aplicației informatice, iar pe de alta parte din cauza lipsei adeverințelor de asimilare.
  Vrem pe această cale să asiguram toți pensionarii, respectiv viitorii pensionari, că imposibilitatea respectării acestui termen legal de 45 de zile de la data înregistrării cererii nu le va afecta drepturile bănești, respectiv data de la care li se cuvin drepturile de pensie.
  În momentul de față, dacă am respecta acest termen, toate cererile depuse și înregistrate care nu conțin adeverințele de asimilare, ar fi soluționate prin decizie de respingere, cetățeanul având astfel de suferit.
  De asemenea, până în momentul în care vom intra în posesia aplicației, CJP Gorj și-a organizat activitatea de așa maniera încât majoritatea cererilor și dosarelor depuse în baza Legii nr.74/2022 au fost deja procesate. În aplicația informatică existentă până în punctul unde acest lucru s-a permis, urmând ca în momentul în care vom avea noua versiune completată cu prevederile Legii nr.74/2022 să putem încheia prelucrarea prin emiterea deciziei în cel mai scurt timp. În aceste condiții, estimăm că vom reuși să emitem cca. 150 de decizii pe săptămână, în baza Legii nr.74/2022, având în vedere și sarcinile curente. Precizăm că vor avea prioritate cazurile noi, adică persoanele ale căror drepturi de pensie urmează a fi deschise”, a transmis Casa de Pensii Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: