spot_img
16.2 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăActualitateCe sumă au de recuperat firmele din Gorj pentru concediile medicale. Plățile...

  Ce sumă au de recuperat firmele din Gorj pentru concediile medicale. Plățile sunt întârziate

  Societățile comerciale din județul Gorj au de recuperat de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj o sumă de peste 18,5 milioane de lei pentru concediile medicale de care au beneficiat angajații. Comparativ, în primele nouă luni ale anului trecut, restanțele către societățile comerciale erau doar de 7 milioane de lei.

  „Plățile au ajuns abia la nivelul lunii mai, existând astfel o întârziere considerabilă. „Am ajuns cu plățile la nivelul cererilor aferente lunii mai.

  Există prevedere legală în care este precizat termenul de 60 de zile de la data depunerii cererii pentru restituire, dar, în același timp, depindem de bugetul pe care îl avem alocat“, a spus Amalia Făgaș, directorul CJAS Gorj.

  Solicitările sunt de două ori mai mari

  Bugetul pentru anul 2021 pentru plata indemnizațiilor pentru concediile medicale este de aproximativ 33 milioane de lei, mai mare față de cel de anul trecut, care a fost de peste 29,5 milioane de lei. Cu toate acestea banii sunt total insuficienți. Solicitările agenților economici sunt duble față de suma alocată: „Bugetul aprobat pentru anul 2021 pentru plata concediilor medicale este de peste 33 milioane de lei, iar plățile efectuate până la data de 31 iulie sunt de 28,5 milioane de lei. Diferența de 4,8 milioane de lei este o sumă foarte mică pentru a acoperi cererile valide aflate în evidența Casei de Asigurări de Sănătate. Am făcut solicitări de suplimentare în fiecare lună. Numai până la această dată vorbim de cereri valide depuse de angajatori care au fost de angajatori și îndeplinesc condițiile de plată în sumă de 18,59 milioane lei. Sumele solicitate lunar se ridică la aproximativ 6 milioane de lei pe lună. Este o sumă foarte mare solicită de agenții economici. Această majorare a sumei se datorează și creșterii salariului minim pe economie, la care s-a adăugat și problema cu pandemia care a contat foarte mult, mai ales că pentru societățile comerciale suma pentru carantină și izolare a fost suportată integral din fondul național al asigurărilor de sănătate“,  a mai precizat Amalia Făgaș la o emisiune de la Gorj Tv.

  Procedura s-a simplificat

  Sumele alocate plății concediilor medicale trebuie suplimentate. . „Așteptăm o suplimentare bugetară pentru a plăti aceste sume aferente concediilor medicale“, a precizat Amalia Făgaș.

  Procedura de depunere a documentației s-a simplificat. „S-a simplificat procedura de depunere a cererilor de către angajatori. Acest lucru s-a făcut prin diminuarea numărului de documente care însoțesc cererea de recuperarea și am încercat ca cererile să fie transmise prin e-mail“, a precizat directorul CJAS Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: