spot_img
1.7 C
Târgu Jiu
marți, decembrie 5, 2023
Altele
  AcasăActualitateCea mai mare sărbătoare din Baia de Fier are loc în weekend

  Cea mai mare sărbătoare din Baia de Fier are loc în weekend

  Începând de vineri, la Baia de Fier are loc Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte”. Participă ansambluri din județele cinci județe: Vâlcea, Argeș, Gorj, Olt și Hunedoara. Vor avea loc spectacole de muzică populară, o paradă a portului popular și un foc de artificii. Nu vor lipsi preparatele tradicționale, precum tocanul de oaie și brânza de oaie.

  „Datinile și obiceiurile populare constituie o parte din patrimoniul nostru cultural. Ele definesc identitatea unui popor, fiind moștenite de la strămoșii noștri.

  Pe vremea dacilor, bărbații din Baia de Fier purtau cămașă scurtă, în cute, purtată peste cioareci țesuți din lână albă. Până înainte de al doilea război mondial se purtau aceiași cioareci. ”Nimeni nu se îmbrăca nemțește, localnicii înțelegând prin aceasta costumul de culoare neagră, alcătuit din pantaloni și haină, după obiceiul orășenilor”-Baia de Fier-Monografie-Prof. Ion Nițulescu. Dacii își încingeau mijlocul cu o curea lată, pe care locuitorii din Baia de Fier au transformat-o în chimir.

  Odată cu venirea ungurenilor în zonă ușor, ușor a fost împrumutat costumul ungurenesc  din zona Sibiului.

  coborâtul oilor

  Deși este atât de simplu sau poate chiar prin simplitatea lui și sobrietatea lui s-a impus devenind portul uniform în zona Novaci, Baia de Fier, Polovragi. Este de o eleganță care impresionează pe oricine.

  În acest sfârșit de săptămână, duminică mai exact, începând cu ora 11.00 vă așteptăm la Baia de Fier să ne admirați portul popular într-o frumoasă paradă pe care o vom desfășura de la primărie până la intrarea în Peștera Muierilor. Apoi, veți putea cunoaște obiceiurile și tradițiile noastre pe care le transmitem an de an generațiilor ce ne urmează.”, a afirmat primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: