spot_img
9.1 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
  AcasăActualitateCea mai valoroasă descoperire arheologică din Gorj: brățări din aur, vechi de...

  Cea mai valoroasă descoperire arheologică din Gorj: brățări din aur, vechi de peste 3.300 de ani

  Un tânăr din comuna Prigoria, județul Gorj, a reușit să facă cea mai importantă descoperire arheologică din județ. Gabriel Betej lucrează în construcții și este pasionat să găsească obiecte vechi cu ajutorul unui detector de metale.

  Bărbatul a plecat sâmbăta trecut cu detectorul în aproprierea casei, într-o pădure, care se află și la o distanță de câteva sute de metri de sediul Primăriei Prigoria. După nici zece minute, aparatul a sunat într-o zonă aflată lângă un pârâu, cu multe deșeuri: „Este o pasiune de câțiva ani de zile. Am ieșit cu detectorul sâmbătă după-amiază. Nu am căutat prea mult. După aproximativ zece minute, am auzit semnal foarte puternic. Am săpat și am găsit aceste brățări din aur. Se aflau cam la 30 de centimetri. Totul ține de noroc și nu e prima dată când merg în zona respectivă. Le-am găsit lângă un pârâu plin de gunoaie. Este aproape de casă și la câteva sute de metri de sediul Primăriei Prigoria. Nu pot să exprim în cuvinte ce am simțit. Am intrat puțin în panică. Șocul a fost imens. Am crezut, inițial, că este vorba de un capac sau o cutie de conserve. Semnalul a fost foarte puternic“, a povestit Gabriel Betej.

  Cea mai importantă descoperire din Gorj

  Tânărul a venit luni dimineață pentru a le preda, așa cum spune legea, autorităților. Le-a adus la Direcția pentru Cultură Gorj, după care au ajuns la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Specialiștii de aici spun că brățările sunt din perioada tracică și au o vechime de peste 3.200 de ani, fiind vorba de cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj: „Obiectele vor fi inventariate, clasate și expuse. Fac parte din categoria „Tezaur“. Este una dintre cele mai importante sau chiar cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj, dacă ținem cont de metalul din care sunt realizate“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

  A predat multe obiecte Muzeului

  Gabriel Betej a donate și alte obiecte foarte vechi muzeului gorjean: „Ies cu detectorul de fiecare dată când am timp liber sau în weekend-uri. Am mai descoperit multe vestigii: topoare celtice din bronz, am găsit două topoare din epoca bronzului timpuriu, de aproximativ 5.000 de ani, fibule romane, inele, două monede romane. Am descoperit vara trecut o mască romană din fier, pe care am găsit-o la Albeni. Se pare că este unica din țară. Sper să mai apară și altele. Nu mai țin minte exact câte am găsit. Toate au fost donate Muzeului Județean“.
  Acesta a spus că nu a primit niciun leu din partea statului pentru descoperirile făcute: „Nu am primit niciun leu din partea statului. Acum sper să primesc“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: