spot_img
19.7 C
Târgu Jiu
duminică, septembrie 24, 2023
Altele
  AcasăActualitateCeferistul care a oprit trenurile cu mineri, pe Defileul Jiului, s-a stins...

  Ceferistul care a oprit trenurile cu mineri, pe Defileul Jiului, s-a stins din viață

  Ioan Mănucu, ceferistul care în iunie 1990 a oprit trenurile cu mineri, pe Defileul Jiului, ce se îndreptau spre București, s-a stins din viață. Acesta a reușit să întârzie pentru două ore plecarea ortacilor spre Bucureşti. Trenurile au fost oprite între Lainici și Valea Sadului.

  „Din ordinul lui Mănucu, instalaţia electrică a căii ferate între Lainici și Valea Sadului a fost decuplată, iar trenurile care mergeau pe direcţia Petroşani – Craiova – București Nord au rămas fără curent. Însă în urma acestei decizii i s-a desfăcut contractul de muncă pentru abatere disciplinară gravă de la instrucţiunile de serviciu în vigoare“, se arată pe site-ul clubferoviar.ro.

  ”Vreau să scot în evidentă faptul că la calea ferată trenurile circulă regulamentar sau nu circulă, nu există noţiunea de circulaţie spontană a trenurilor. Deci chestiunea voluntară – că noi am plecat şi nu ştiu ce, nu există. În legătură cu trenurile respective am încercat să vedem dacă putem să punem la dispoziţie garniturile de tren, cele trei garnituri de tren din Petroşani pentru Bucureşti. Am reuşit să compunem trenurile dar nu erau cu numărul de vagoane care au circulat spre Bucureşti, deci cu alte cuvinte trenurile au fast pregătite din timp pentru venirea la Bucureşti. Deci este o chestiune intenţionată şi nu spontană”, spunea Mănucu la dezbaterea ”13 – 15 Iunie 1990 Diversiune urmată de Mineriadă – Clarificări pentru Istorie şi Justiţie,” organizată în 2016 de către Grupul pentru Dialog Social şi Asociaţia 21 Decembrie 1989.

  Alin Petre

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: