spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateClădire monument istoric din zona centrală a municipiului Târgu Jiu transferată în...

    Clădire monument istoric din zona centrală a municipiului Târgu Jiu transferată în patrimoniul Ministerului Educației

    O clădire monument istoric din zona centrală a municipiului Târgu Jiu va fi transferată din patrimoniul Consiliului Județean Gorj în cel al Ministerului Educației și Cercetării. Este vorba de fostul sediu al Tribunalului Gorj sau Casa cu Statui, unde acum se află sediul Facultății de Științele Educației, Drept și Științe Administrative din cadrul Universității „Constantin Brâncuși“.

    Ministerul Educației și Cercetării a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre care ulterior va fi supus aprobării într-o ședință de Guvern privind trecerea imobilului în patrimoniul și administrarea MEC. Clădirea aflată pe lista monumentelor istorice aparține Consiliului Județean Gorj, fiind dată în administrare Universității.

    În cadrul Facultății de Drept cu Facultatea de Științe Sociale sunt înscriși aproximativ 800 de studenți.

    Transferată pentru a beneficia de fonduri

    Sorin Purec, rectorul UCB, a explicat de ce este nevoie de transferarea clădirii în patrimoniul ministerului: „Dacă noi dorim să facem în clădirea respectivă o reparație capitale, trebuie să cerem bani de la Consiliul Județean, proprietarul clădirii, care nu poate să finanțeze învățământul superior. Astfel, am găsit soluția ca această clădire să treacă din domeniul public al județului Gorj în domeniul public al statului, la Ministerul Educației și Cercetării și dată în administrare Universității Constantin Brâncuși. Pentru noi nu se va schimba nimic, doar că proprietarul real va fi Ministerul Educației și atunci când avem nevoie de sume mari pentru a fi realizate investiții putem să le solicităm Ministerului Educației. Consiliul Județean nu avea voie să finanțeze lucrări de modernizare“.

    Istoria clădirii cu statui

    Informațiile cu privire la istoricul clădirii sunt prezentate pe site-ul UCB: „Imobilul a fost edificat de soții Alecu și Elena Cămărășescu, atât pentru nevoile de locuit ale numeroasei lor familii, dar și pentru a servi ca restaurant și hotel de lux (la parterul fațadei clădirii a funcționat un restaurant, iar, la etaj, camerele dinspre apus, au fost destinate uzului hotelier). Curtea interioară în care se putea intra doar din actuala strada Olteniței, prin gang, servea pentru a primi căruțele și trăsurile cu care  se deplasau cei care poposeau, acum mai bine de un veac, la Hotelul Cămărășescu. În scurtul timp cât au trăit proprietarii clădirii, la etaj a funcționat și clubul select al Partidului Conservator Gorj, al cărui membrii au fost bărbații acestei familii. În tradiția locului a rămas și informația, apreciată, de multe ori, ca fiind eronată și fantezistă, potrivit căreia hotelul ar fi fost destinat să servească drept casă de toleranță, plecându-se de la ideea potrivit căreia în hotel au fost cazate, de-a lungul timpului, și alte cupluri decât cele compuse din soț și soție. La moartea neașteptată a lui Alecu Cămărășescu, la doar 47 de ani, fratele acestuia, Toma Cămărășescu, desemnat tutore al copiilor rămași orfani, a decis vânzarea hotelului către o instituție a statului, Creditul Agricol, iar suma primită cu titlu de preț a putut fi folosită pentru înzestrarea fiicelor familiei și pregătirea școlară a băieților. Fără a se putea stabili data exactă a înstrăinării clădirii, izvoarele istorice atestă faptul că vânzarea clădirii s-a realizat în schimbul unei sume cu mult mai mică decât cea meritată, rămânând celebre spusele lui Toma Cămărășescu cu acest prilej.

    (…) În anul 1930, cu prilejul unui alt recensământ al clădirilor și terenurilor pentru construcții, pe strada Victoriei, nr. 24, fost nr. 18, este înscrisă această clădire ca fiind proprietatea Administrației Financiare. În anul 1948 sau chiar cu un 1-2 ani mai devreme, aici și-au stabilit sediile Tribunalul Județean Gorj și Judecătoria Târgu-Jiu, celor două instanțe adăugându-li-se, în curând, sediul Baroului de Avocați Gorj, iar, din anul 1954, sediul Notariatului de Stat. Aceste instituții au funcționat în clădirea în cauză, cu o scurtă întrerupere de 8 luni în anii 1989-1990, până în 1995 când justiția gorjeană a edificat un sediu modern. Prin Hotărârea nr. 16 din 21 decembrie 1993 Consiliul Judeţean Gorj atribuie, în folosinţă gratuită Universității “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: