spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, martie 2, 2024
Altele
  AcasăActualitateCum a rămas municipiul Târgu Jiu fără lacuri de agrement! Lacurile Debarcader...

  Cum a rămas municipiul Târgu Jiu fără lacuri de agrement! Lacurile Debarcader și Pandurașu, concesionate unor oameni de afaceri

  lacLocuitorii municipiului Târgu Jiu nu se pot bucura de un lac de agrement, unde își pot petrece timpul liber, pentru că cele două lacuri, Pandurașul și Debarcader, au fost concesionate de fosta administrație a Primăriei unor agenți economici, care nu respectă prevederile Hotărârii de Consiliu Local.

  În primăvara anului 2001, Primăria Târgu Jiu a concesionat lacul Debarcader unui om de afaceri de etnie romă, Costel Mocanu, care, cu această ocazie, a ridicat pe malul lacului și un restaurant, pentru că a preluat nu doar luciul de apă, ci și malurile. Prin Hotărârea de Consiliul Local, acesta se obliga să populeze cu pește lacul și să-l pună la dispoziția cetățenilor pentru agrement și pescuit sportiv. Interesant este că perioada de concesiune era de cinci ani, dar, la mai puțin de un an, hotărârea este modificată și apar două noi prevederi importante, care se răsfrânge asupra bugetului local: toate investițiile realizate în parcul aferent lacului să fie compensate cu taxa de concesiune, iar perioada de concesiune să crească de la cinci la 20 de ani.

  Ce se întâmplă în realitate? Lacul Debarcader nu este deschis publicului și nu este folosit ca lac de agrement, ci mai mult ca unul privat, pentru creșterea peștilor omului de afaceri Clement Mocanu. De curând s-a dat liber la pescuit, dar numai la o specie de pește, și anume la somn american, care este foarte agresiv și produce daune la celelalte specii. Cu alte cuvinte, omul de afaceri se folosește de pescari ca să-i curețe lacul de un pește nociv. Nici vorbă de agrement, de bărcuțe sau locuri amenajate pentru petrecerea timpului liber.

  Lacul Pandurașul, concesionat pe 49 de ani

  lac-debarcaderAcelași lucru se poate spune și despre lacul Pandurașu. Acesta a fost concesionat în anul 2005, societății România Hidro Service SRL, deținută de omul de afaceri Florin Păduraru, pe o perioadă de 49 de ani. Acesta avea mai multe obligații, printre care „asigurarea de servicii de agrement pentru populație (bărci, hidrobiciclete, teren de tenis)”. Nimic din acestea nu există, lacul funcționează tot ca unul privat, fiind populat cu pește pentru uzul propriu al omului de afaceri. Au mai existat perioade când s-a permis pescuitul, dar numai pentru știucă, o specie care, la fel, provoacă pierderi însemnate celorlalte specii. Cu toate că în contract se menționează că rezilierea contractului în cazul neîndeplinirii clauzelor nu s-a întâmplat nimic până acum. Cei doi oameni de afaceri nu au fost măcar trași de mânecă de vreun reprezentant al Primăriei Târgu Jiu.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: