Potrivit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara, blocurile sunt vechi, au fost construite cu peste 100 de ani în urmă, iar analiza făcută de un expert arată că recentele cutremure din Gorj, resimțite puternic și pe Valea Jiului, le-au accentuat starea de degradare.

Clădirile au doar un etaj, fiind situate în zona „Colonie”, în care locuiau 182 de familii. Este luată în calcul inclusiv amplasarea de containere modulare, în care să fie mutate de urgență aceste familii.

Comitetul pentru Situații de Urgență Hunedoara a decis realizarea demersurilor pentru efectuarea unei expertize tehnice, în vederea stabilirii măsurilor ce se impun pentru punerea în siguranță a blocurilor de locuințe. O altă măsură luată a constat în identificarea, la nivelul orașului Aninoasa sau în localitățile apropiate, a unor spații de adăpostire temporară de tip unități de învățământ, hoteluri, pensiuni etc, pentru utilizarea în cazul producerii unei situații de urgență generate de prăbușirea construcțiilor.