spot_img
24.1 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 25, 2024
Altele
  AcasăActualitateFiica inginerului care a ridicat Coloana „fără de Sfârșit“ s-a stins din...

  Fiica inginerului care a ridicat Coloana „fără de Sfârșit“ s-a stins din viață

  Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului care a ridicat Coloana „fără de Sfârșit“, s-a stins din viață sâmbătă, 15 aprilie, la vârsta de 85 de ani.

  „Cu imensă tristețe anunțăm trecerea la cele veșnice a reputatei doamne a brâncușiologiei românești, Sorana Georgescu-Gorjan. Cu abnegație și desăvârșit profesionalism, fiica inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan, realizatorul tehnic al Coloanei fără Sfârșit, și-a pus viața în slujba cercetării fundamentale a vieții și operei creatorului sculpturii moderne, genialul artist Constantin Brâncuși.
  Slujba de înmormântare se va ține luni, 17 aprilie, la orele 13:00, la Cimitirul Bellu Ortodox, capela mică (situată lângă administrație) din București“, a anunțat Centrul de Cercetare „Constantin Brâncuși“.
  Tatăl său, ing. Ștefan Georgescu Gorjan, a avut o contribuție importantă la realizarea Coloanei „fără de Sfârșit“, punând în practică ideile marelui sculptor Constantin Brâncuși.
  Sorana Georgescu Gorjan a absolvit Facultatea de Litere, a lucrat mai întâi ca traducător la Institutul de Oncologie de la Fundeni, apoi la redacția de limbi străine a Academiei Române, până la ieșirea la pensie.

  A publicat 60 de cărți

  Potrivit site-ului gorjan-brancusi.inoe.ro, Sorana Georgescu – Gorjan s-a născut la Petroșani (județul Hunedoara) la 1 martie 1939, în familia inginerului Ștefan Georgescu – Gorjan și a profesoarei de franceză Voichița (născută Duma): „A văzut lumina zilei în casa din strada Cloșca nr. 2, în care tatăl său, autorul concepției tehnice a Coloanei Infinite monumentale, îl găzduise în august 1937 pe Constantin Brâncuși. A crescut în cultul marelui sculptor, având de mică în fața ochilor bustul realizat de acesta bunicului, Ion Georgescu – Gorjan.


  Familia Gorjan s-a mutat în capitală în anul 1941. În 1945, părinții au achiziționat un apartament pe strada Vasile Lascăr nr. 18, unde au locuit până ce și-au dat obștescul sfârșit (tatăl în 1985, mama în 1999). Sorana Georgescu-Gorjan domiciliază și în prezent tot aici“.
  Sorana Georgescu-Gorjan a redactat peste 40 de publicaţii periodice 60 de cărţi.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: