spot_img
5.8 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 21, 2024
Altele
  AcasăActualitateConacul Roșianu de la Turburea va fi restaurat de Mitropolia Olteniei

  Conacul Roșianu de la Turburea va fi restaurat de Mitropolia Olteniei

  Conacul Roșianu, din comuna Turburea, care a aparținut unuia dintre cei mai bogați boieri din Oltenia, avocat la Curtea Regală, va fi restaurat de Mitropolia Olteniei.

  Mitropolia Olteniei a primit Conacul Roșianu și terenul aferent din partea Primăriei localității Turburea, cu scopul de a reabilita monumentul istoric și de a-l înscrie în circuitul cultural și turistic. Arhiepiscopia Craiovei în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj și Primăria Turburea, au depus un proiect de reabilitare a conacului și de construire al complexului pentru tineri în preajma acestuia. Complexul va cuprinde un Centrul pastoral-misionar, unde se vor desfășura activități de recreere, tabere și activități culturale dedicate tinerilor.

  În cadrul complexului, va fi amplasat un Centru Internațional pentru Tineret ocrotit de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. În această clădire vor fi organizate activități cu tinerii, precum seminare, conferințe științifice și competiții internaționale. Centrul Internațional va fi construit în parteneriat cu comunitatea Mănăstirii Taizé, Saône-et-Loire, Bourgogne, Franța.

  Conacul Roșianu va reprezenta, după reabilitare, atracția complexului cu hramul „Nașterea Maici Domnului” și „Sfântul Evanghelist Ioan”.

  Mitropolia Olteniei a dezvoltat acest proiect în parteneriat cu mai multe asociații de tineret din țară.

  Conacul, fost sediu al primăriei și fost dispensar

  Conacul Roșianu din Turburea a aparținut boierului Dumitru Roșianu, avocat la Curtea Regală a României. Acesta a fost proiectat de un arhitect italian în jurul anului 1930. În decursul timpului, a îndeplinit mai multe calități, însă din cauza lipsei investițiilor a ajuns în starea actuală.

  După moartea boierului, comuniștii au transformat conacul din vârf de deal în primărie, dispensar comunal și maternitate. La exterior, conacul este dezbrăcat de tencuială.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: