spot_img
24.5 C
Târgu Jiu
vineri, iunie 9, 2023
Altele
  AcasăActualitateAngajat de la CEO, condamnat pentru ucidere din culpă

  Angajat de la CEO, condamnat pentru ucidere din culpă

  Un angajat de la Complexul Energetic Oltenia a fost condamnat de Judecătoria Motru pentru ucidere din culpă, în cazul unui accident de muncă petrecut în urmă cu șapte ani la cariera Jilț Nord. Atunci Ion Gabriel Bîldea, electrician, și-a pierdut viața la vârsta de doar 38 de ani. Acesta a fost găsit electrocutat de șeful său, Dumitru Popescu, care a fost trimis în judecată, pentru comiterea a două infracțiuni, pentru una dintre ele intervenind prescripția.

  „Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea de către inculpatul Popescu Dumitru, a infracţiunii „nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă” (…)Condamnă inculpatul Popescu Dumitru la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani, stabilit conform art. 92 C. pen“, a stabilit Judecătoria Motru.
  Sentința nu este definitivă și poate fi contestată.

  CEO și Dumitru Popescu, obligați să plătească daune

  În dosar, instanța de judecată a mai stabilit ca CEO și inculpatul și achite despăgubiri: „Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Stănescu Elena domiciliată în comuna Mătăsari ,(…) şi va obliga partea responsabilă civilmente Societatea Complexul Energetic Oltenia SA cu sediul social municipiul Tg. Jiu, judeţul Gorj în solidar cu inculpatul Popescu Dumitru la plata către partea civilă Stănescu Elena a sumei de 2.728 lei cu titlu de daune materiale şi a sumei de 40.000 lei daune morale. În baza art. 398 C.proc. pen. rap.la art. 274 alin.1 şi 2 C.proc.pen . instanța obligă inculpatul Popescu Dumitru la plata sumei de 1.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (din care suma de 640 lei aferenta fazei de urmărire penală)”.

  Mort după ce a intrat în câmpul electric

  Dumitru Popescu a fost acuzat de procurori că i-ar fi cerut în mod expres lui Bîldea să intre în locul în care a fost găsit ulterior electrocutat: „Împrejurarea că victima Bîldea Ion Gabriel s-a deplasat la celula IUP în vederea efectuării lucrărilor de revizie prevăzute în autorizaţia de lucru, iar în timp ce degaja praful cu ajutorul unei pensule, a pătruns în câmpul electric produs de podul de bare ce se afla sub tensiunea de 6 kv şi a fost electrocutat, împrejurare ce a determinat decesul acestuia , fără ca o astfel de sarcină să îi fi fost trasată expres de inculpatul Popescu Dumitru, nu reprezintă o cauză de neimputabilitate în sensul art. 31 C.pen. sub forma cazului fortuit deoarece chiar inculpatul a declarat în faţa instanţei că ,,eu am decuplat tensiunea de comandă de 220 volţi şi 380 volţi şi după aceea am decuplat separatorul motoare şi după aceea am decuplat celula transformatorului de 6 kv/0,4 kv,, şi că «am verificat cuţitele de ieşite de la celula trafo şi celula motoare» , decuplări de natură a forma convingerea victimei că poate proceda la efectuarea lucrărilor de revizie prevăzute în autorizaţia de lucru”, se arată în motivarea instanței de judecată.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!