spot_img
14.4 C
Târgu Jiu
luni, mai 29, 2023
Altele
  AcasăActualitateMuncă „la negru“ în târgul de la Polovragi

  Muncă „la negru“ în târgul de la Polovragi

  Trei agenți economici aflați în Târgul de la Polovragi au fost sancționați pentru muncă nedeclarată, cu amenzi de în valoare de 145.000 lei.

  „Aceștia desfășurau activitate în domeniul restaurantelor, fabricării produselor din carne și în domeniul comerțului cu amănuntul.

  Unul dintre aceștia, cu sediul în județul Ilfov, a fost sancționat cu suma de 65.000 lei pentru folosirea în activitate a unei persoane fără a avea încheiat contract individual de muncă, precum și pentru primirea la muncă a trei persoane  în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.

  Ceilalți doi angajatori, cu sediul social în Municipiul Târgu-Jiu, au fost sancționați cu suma de 80.000 lei, pentru primirea la muncă a patru persoane fără a avea încheiate, în prealabil, contracte individuale de muncă pentru aceștia“, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj.

  Alte patru firme au fost amendate pentru muncă „la negru“

  Alți doi angajatori, din comunele Bîlteni și Turburea, au fost sancționați cu suma de 300.000 lei pentru muncă nedeclarată. Angajatorii în cauză activează în domeniul restaurantelor.

  De asemenea, doi operatori economici, având sediul în județul Vâlcea și în județul Constanța au fost sancționați cu suma de 40.000 lei pentru muncă nedeclarată.

  În actiunile de control, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au beneficiat de sprijinul reprezentanților din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Gorj.

  „Atragem atentia tuturor entităților care folosesc la muncă persoane fără a le încheia contracte individuale de muncă, sub pretextul că aceștia sunt zilieri, faptul că în controalele efectuate se verifică dacă persoanele desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional așa cum sunt definite de Legea 52/2011 republicată, cu modificările și completările ulterioare.

  În situația în care se constatată contrariul, respectiv faptul că persoanele  nu desfășoară activități în mod întâmplător, sporadic sau accidental, fiind vorba despre o activitate permanentă, munca prestată fiind calificată, se impune încheierea de contracte individuale de muncă în conformitate cu prevederile articolul 16 alineatul (1) din Legea 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, urmând să se aplice sancțiuni contravenționale, în consecință, pentru faptul că se folosesc la lucru persoane fără forme legale de angajare”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

  92 de controale într-o săptămână

  Inspectorii de muncă din Gorj au efectuat, săptămâna trecută, 92 de controale, care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, precum și domeniul securității și sănătății în muncă, fiind depistate 45 de persoane prestând muncă fără forme legale de angajare. Au fost aplicate 63 sancțiuni contravenționale în cuantum de 745.500 lei și dispuse 303 măsuri de intrare în legalitate.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: