spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
miercuri, iunie 19, 2024
Altele
  AcasăActualitateMuncă „la negru“ la firme de construcții și de exploatare a cărbunelui

  Muncă „la negru“ la firme de construcții și de exploatare a cărbunelui

  Trei persoane au fost depistate de inspectorii de muncă în timp ce lucrau fără forme legale la o firmă de construcții și două persoane la o firmă de extragere a cărbunelui. Societățile au fost amendate.

  „Un angajator cu sediul social în județul Dolj, având domeniu de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, a fost sancționat cu suma de 60.000 lei pentru folosirea în activitate a trei persoane pentru care nu avea încheiate în prealabil contracte individuale de muncă. Angajatorul în cauză a fost depistat pe raza municipiul Târgu-Jiu“, au transmis reprezentanții ITM Gorj.

  Alți doi angajatori, având domenii de activitate extracția cărbunelui inferior și lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor, au fost sancționați cu suma de 40.000 lei, pentru primirea la muncă a două persoane pentru care nu aveau încheiate în prealabil contracte individuale de muncă. Angajatorii în cauză au fost  depistați în municipiul Motru și în comuna Cătunele.

  Atenție la așa-zișii zilieri!

  „Atragem atenția angajatorilor din domeniul restaurantelor, respectiv cei care organizează diverse evenimente (nunți, botezuri, aniversări etc.) și folosesc în activitate persoane fără a le încheia contracte individuale de muncă sub pretextul că aceștia sunt zilieri, faptul că prestarea activității de către respectivele persoane trebuie să se efectueze în baza unor contracte individuale de muncă. Activitatea desfășurată de către aceștia nu are caracter ocazional (activitate care se desfășoară în mod întâmplător, sporadic sau accidental) așa cum este definită de Legea 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, republicată, cu modificările și completările ulterioare, angajatorii riscând amenzi de până la 200.000 lei”, a spus George Octavian Romanescu, inspectorul șef al ITM Gorj.

  Amenzi de peste 273.000 de lei

  Inspectorii de muncă au efectuat, săptămâna trecută, 45 controale, care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă. „Au fost aplicate 38 sancțiuni contravenționale în valoare de 273.000 lei, dintre care 100.000 lei pentru nerespectarea legislației în vigoare privind munca nedeclarată. Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, inspectorii de muncă au dispus 99 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate“, au transmis inspectorii de muncă.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!