spot_img
11.1 C
Târgu Jiu
duminică, februarie 25, 2024
Altele
  AcasăActualitateO primărie din Gorj are de câștigat de pe urma creșterii prețului...

  O primărie din Gorj are de câștigat de pe urma creșterii prețului la energia electrică

  O primărie din județul Gorj va avea de câștigat ca urmare a creșterii prețului la anergie electrică. În timp ce primarii comunelor din Gorj se plâng de faptul că majorarea tarifului îi aduce în sapă de lemn, edilul din comuna Bustuchin, Ion Ciocea, estimează ca va avea un plus de 50.000 de lei la bugetul comunei.

  În urmă cu aproximativ doi ani, Primăria Bustuchin a investit aproximativ 350.000 de dolari într-un parc fotovoltaic. Dacă până acum Primăria Bustuchin vindea 1 Megawatt cu puțin peste 100 de lei, însă achita peste 300 de lei pentru 1 MW consumat, lucrurile se vor schimba radical deoarece autoritatea locală este pe cale să încheie un nou contract care prevede să primească 350 de lei pentru un MW. „Societatea va prelua parcul și ne va plăti suma de 350 de lei pentru 1 MW și, în plus, se va ocupa de tot ce înseamnă mentenanță și cheltuieli de exploatare“, a spus primarul Ion Ciocea.

   

  Parcul are 1.200 de panouri

   

  Potrivit edilului, parcul a produs anul trecut peste 250 MW, deși a fost înregistrată o defecțiune, iar în anul 2022 estimează că va avea o producție totală de aproximativ 300 MW. Primăria și unitățile subordonate consumă anual aproximativ 150 MW. „Cred că vom avea un beneficiu semnificativ în acest an în urma parcului fotovoltaic. Este o investiție benefică“, a mai spus primarul Ciocea.

  Primăria comunei Bustuchin este prima și singura din județul Gorj care are un parc fotovoltaic cu o putere mare. Recent, și primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunțat că intenționează să ridice un parc fotovoltaic la marginea orașului pe o suprafață de 20 de hectare.

  Banii pentru realizarea parcului fotovoltaic de la Bustuchin provin de la Fondul Român pentru Eficienţa Energiei. Banii trebuie returnaţi într-o perioadă de 84 de luni. Parcul fotovoltaic se întinde pe o suprafaţă de un hectare şi cuprinde 1.200 de panouri.

   

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  1. ADEVĂRUL DESPRE PARCUL FOTOVOLTAIC DIN BUSTUCHIN
   Cu toate că astăzi am avut ședință ordinară a Consiliului Local Bustuchin și ar trebui să vă relatez despre cum s-a desfășurat, neadevărurile rostogolite în presă despre parcul fotovoltaic din Bustuchin (cel mai urât din Oltenia) m-au determinat să fac această postare. Primarul Ciocea Ion se laudă cu „minunăția” de parc fotovoltaic care s-a realizat pe un împrumut de 363.000 de dolari de la FREE. Acești bani trebuie returnați în 7 ani. Cursul valutar dolar american astăzi este de 1 dolar= 4,42 lei. Deci comuna s-a împrumutat 363.000 × 4,42 = 1.604.460 lei. Dacă nu calculăm nicio dobândă la acest împrumut, trebuie plătit anual 229.209 lei. Preconizând că va lansa în presă informații false am făcut o cerere pe Legea 544/ 2001, cerere la care am primit răspuns că parcul fotovoltaic a produs 251 MW(foto1), cantitate pe care se laudă primarul că i-a vândut cu 160 lei pentru 1 MW. Deci s-a încasat 251 MW × 160 lei = 40.160 lei. Dacă s-au plătit ratele anuale rezultă o pagubă de 189.049 lei. Spune că va vinde în 2022 cu 350 lei MW. Numai să acopere rata bancară la 350 lei MW, parcul fotovoltaic ar trebui să producă 655 de MW fără nicio cheltuială. Primarul spune că acest parc poate produce maxim 400 MW, deci numai pentru a acoperi rata bancară prețul pe MW ar trebui să fie 229.209 : 400 MW = 573 lei. Dacă privea spre nord poate Ciocea Ion ar fi văzut că primarul comunei Roșia de Amaradia face parc fotovoltaic cu fonduri europene (pe GAL). Nu cred că Ciocea Ion nu știa această soluție fiind și președinte GAL Amaradia-Gilort-Olteț.
   Am pus alături(în foto 2) ce cheltuieli a făcut Primăria Bustuchin cu „Reclamă și publicitate” în 2021 – 50.000 lei( sumă ce nu putea fi plătită din „realizările” parcului fotovoltaic), precum și suplimentarea de la capitolul bunuri și servicii(cont 510220) unde pe 9 decembrie 2021 primarul și-a suplimentat bugetul cu 80.000 lei. ” Gurile rele” spun că sunt angajați ai primăriei (dintre cei noi) care s-au speriat de consumul de motorină al mașinii noi a primarului( Duster cu nr. de CT) care ar consuma cât un TIR… Primarul ar fi intervenit în forță, „prin alunecare”…
   Voi reveni cu informații despre ședința ordinară de astăzi.
   Pătrulescu Cornel-Liviu – consilier PNL Bustuchin.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: