spot_img
13.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăActualitateParcul Național „Defileul Jiului“, năpădit de gunoaie. „Este de neconceput modul în...

    Parcul Național „Defileul Jiului“, năpădit de gunoaie. „Este de neconceput modul în care gândesc“

     

    Zeci de saci cu gunoaie de toate felurile au fost strânși de către angajații Parcului Național „Defileul Jiului“ în urma unei acțiuni de igienizare. Mai grav este că aceste deșeuri au fost găsite lângă pubelele amplasate pe marginea drumului național și chiar până în drumul național. „Este vorba de sute de kilograme de deșeuri. Am găsit și materiale voluminoase, cum ar fi bare de mașină sau componente de mașini. Am înțeles că cineva a adus de la un service tot felul de deșeuri și le-a aruncat pe malul Jiului. Am găsit în special în zona izvorului „Dădălău“, în parcarea din apropiere. Nu mă așteptam să găsesc asemenea gunoaie în zona respectivă. Am găsit diferite deșeuri, de la saci cu moloz, haine, saltele, componente de mobilier, materiale de construcții, aparatură electronică“, a spus Marin Șerban, directorul Parcului Național „Defileul Jiului“.

     

    Pubelele nu sunt golite în totalitate

     

    Pubelele sunt golite săptămânal, dar și așa se umplu foarte repede de gunoaie. În plus, susține Marin Șerban, acestea nu sunt golite în totalitate: „Noi facem periodic aceste acțiuni de igienizare, dar nu ne așteptam să găsim așa ceva. După o perioadă foarte scurtă în care am igienizat aceste parcări, dar am rămas uimit să văd că într-o perioadă scurtă de timp au fost din nou năpădite de gunoaie. Este ceva revoltător să vezi că toate eforturile noastre sunt în zadar.

    Am crezut că acele pubele vor rezolvat o parte din pubele, dar ele trebuie golite zilnic, dar am înțeles că sunt golite o dată sau de două ori pe săptămână. Eu a discutat cu operatorul și am înțeles că ele nu sunt golite integral. Colegii mei rangeri îmi sesizează că o parte din deșeuri rămân acolo și produc mirosuri inimaginabile. Deșeurile se acumulează, iar oamenii atunci când văd că nu au unde să le arunce preferă să le arunce pe Jiu ca să nu se vadă“.

     

    Consiliul Județean Gorj a refuzat să finanțeze achiziționarea de camere video

     

    O soluție este amplasarea de camere video de supraveghere, dar Consiliul Județean Gorj a refuzat să asigure fondurile necesare. „Anul trecut, am avut o întâlnire în care am invitat majoritatea factorilor interesați din Gorj și din Hunedoara în privința deșeurilor de râul Jiu. Au venit multe instituții, mai puțin din Gorj și Consiliile Județene. Ca efect, cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din Hunedoara au montat anumite sisteme de colectare a deșeurilor . Am întocmit adrese către Consiliile Județene pentru a monta camere video, pentru a vedea în prima fază cum funcționează, deoarece sancțiunile sunt cea mai eficientă măsură pentru a aduce liniște și corectitudine în viața noastră. Altfel nu cred că se poate. Am considerat că este necesar și oportun să se finanțeze achiziționarea de camere video de supraveghere. Din nefericire, am primit un singur răspuns de la Consiliul Județean Hunedoara, care a părut interesat de această problemă“, a mai spus directorul Parcului Național „Defileul Jiului“.

     

    Amenzile, singura soluție

     

    Marin Șerban susține că în fiecare an se desfășoară campanii de igienizare și de conștientizare, dar situația nu s-a îmbunătățit: „Să chemăm de fiecare dată ba copii, ba voluntari, ba oamenii care desfășoară activități conexe, de la Administrația Apelor sau Drumuri Naționale, nu reprezintă o soluție de a schimba ceva în bine.

    Am întins o mână ca oamenii să fie civilizați și am fost de acord să fie amplasate aceste pubele tocmai în ideea de a nu mai fi împrăștiate, dar aceste persoane au impresia că aici este o imensă groapă de gunoi. Fie nu plătesc servicii, fie le este mai comod să vină și să își arunce gunoiul în aceste locuri, cert este că este de neconceput modul în care gândesc. Consider că singura cale este cea a sancțiunilor“.

     

    Copiii care participă la acțiunile de igienizare, certați de părinți

     

    Mai mult decât atât, copiii care participă la acțiunile de igienizare ajung să fie certați de părinți: „Avem copii de la școli care participă la campanii de igienizare, dar ne-au mărturisit că, ulterior, părinții i-au certat acasă. Până când să dăm aceste exemple? Din păcate, am ajuns ca acești elevi să-și educe părinții“, a mai menționat Marin Șerban.

     

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: