spot_img
20.2 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 21, 2023
Altele
  AcasăActualitatePovestea gorjeanului care urmează doctoratul în Informatică la vestita universitate din Cambridge

  Povestea gorjeanului care urmează doctoratul în Informatică la vestita universitate din Cambridge

  Andrei Mărgeloiu, în vârstă de 23 de ani, este unul dintre gorjeanii care urmează doctoratul la celebra Universitate Cambridge, din Marea Britanie. A fost admis în această vară, după ce a absolvit masteratul cu un rezultat de excepție la aceeași prestigioasă universitate.

  Andrei a finalizat programul de masterat cu o teză privind folosirea inteligenţei artificiale în diagnosticarea cancerului de piele. „Teza mea de cercetare este «Interpretarea reţelelor neurale convoluţionale robuste în Medicină». Am investigat un domeniu numit Explainable Artificial Intelligence. În termeni simpli, algoritmii de inteligenţă artificială fac predicţii, dar înainte de a putea fi implementaţi practic în domenii esenţiale, cum ar fi Medicina, avem nevoie de explicaţii care să ne garanteze certitudinea unei funcţionări optime a acestora. Astfel, în teza de masterat am investigat o metodă nouă de a oferi certitudine în detectarea cancerului de piele. Metoda propusă evidenţiază foarte bine părţi ale leziunii cutanate şi ajută doctorii să nu rateze anumite caracteristici ce pot fi trecute cu vederea de ochiul uman.“  La finalul programului de masterat, Andrei a fost notat cu 85 de puncte, un scor care i-a permis să se înscrie şi la doctorat, având în vedere că nota minimă pentru a se putea înscrie la doctorat este de 75 de puncte“, spune tânărul gorjean. Programul de doctorat pe care Andrei Mărgeloiu îl va urma la Cambridge are o durată de trei ani. „Sunt interesat de impactul pe care această tehnologie îl va avea în medicină. Înţelegerea deciziilor luate de algoritmii de inteligenţă artificială este ultima barieră înainte ca ei să poată fi implementaţi în medicină. De exemplu, astfel de algoritmi ne pot uşura înţelegerea mult mai rapidă a mecanismelor fiziologice sau patologice la nivel genic şi cum să sintetizăm mai rapid medicamente şi vaccinuri“, a mai relatat Andrei Mărgeloiu.

  A realizat cinci mini proiecte de cercetare

  Andrei a povestit în cea  constat masteratul pe care l-a urmat la Cambridge: „Masteratul meu a durat nouă luni, timp în care am studiat cinci cursuri cu un nivel avansat de dificultate şi am făcut un proiect de cercetare. M-am specializat în inteligenţă artificială şi am urmat doar cursuri relevante pentru acest domeniu. Spre exemplu, am învăţat să creez algoritmi care generează portrete pictate prin combinarea unui portret real cu o pictură la alegere. La prima vedere pare foarte simplu, însă nu este deloc aşa. Nici să creezi faimoasele filtre ale Instagramului nu este uşor din punct de vedere algoritmic“.

  Tânărul gorjean a realizat cinci mini proiecte de cercetare, care au fost notate. „Eu n-am avut niciun examen. În schimb, am realizat cinci miniproiecte de cercetare pe diverse teme. Ce înseamnă un astfel de proiect? Fiecare ne propune să investigăm o arie diferită şi să folosim algoritmi de ultimă oră, pe care să-i îmbunătăţim sau să-i aplicăm într-un domeniu nou. Aceste proiecte sunt extrem de provocatoare şi pun accentul pe muncă individuală, pe creativitate şi îţi provoacă dorinţa de a aprofunda o temă necunoscută. Am participat la multe seminarii pe diverse teme de cercetare în informatică pentru a-mi extinde domeniul de expertiză şi a înţelege teme actuale din mai multe arii. În plus, am participat la cursuri despre formarea abilităţilor de cercetător: scrierea academică, public speaking şi prezentarea ideilor la un nivel de abstracţie potrivit audienţei. Am participat la multe seminarii pe diverse teme de cercetare în informatică pentru a-mi extinde domeniul de expertiză şi a înţelege teme actuale din mai multe arii. În plus, am participat la cursuri despre formarea abilităţilor de cercetător: scrierea academică, public speaking şi prezentarea ideilor la un nivel de abstracţie potrivit audienţei“, susține Andrei.

  La Cambridge ajung cei mai buni studenți

  La Universitatea Cambridge studiază cei mai buni 5% dintre studenții de la facultățile de la care provin.

  „Este o experienţă unică să faci parte dintr-o astfel de comunitate academică cu înrădăcinări puternice în istorie. În general, am fost înconjurat de oameni foarte inteligenţi şi pot spune cu uşurinţă că toţi suntem foarte ambiţioşi. Chiar din prima zi de Master, ni s-a spus că toţi cei admişi sunt în top 5% în universităţile lor de provenienţă. Astfel, încă din prima zi, programul se anunţa a fi foarte competitiv. Nu vă gândiţi ca aceşti studenţi sunt valoroşi doar din punct de vedere academic; ei sunt oameni interesanţi, cu care poţi discuta idei din domenii diverse. În afara studiilor, mi-am făcut un grup mare de prieteni din toate locurile lumii şi care studiază domenii variate precum imobiliare, filozofie sau management. Este o experienţă extrem de motivantă să mergi prin locuri vechi de 500 de ani sau poate chiar mai mult, unde au luat masa şi mulţi laureaţi Nobel. University of Cambridge este împărţită în 31 de colegii, fiecare colegiu fiind în esenţă locul în care trăim. Eu fac parte din Selwyn College. Fiecare colegiu organizează o cină săptămânală, unde studenţii pot întâlni oameni noi sau pot petrece o seară alături de prietenii lor“, a povestit Andrei.

  Desemnat cel mai bun student român din Anglia

  Andrei Mărgeloiu este absolvent al Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu. Acesta a fost de trei ori medaliat cu aur la Olimpiada Naţională de Informatică. A absolvit University College London, iar în primul an de studii a fost desemnat cel mai bun student din toate departamentele Facultăţii de Inginerie.

  De asemenea, Ambasada României din Marea Britanie l-a desemnat, în 2017, cel mai bun student din Marea Britanie, fiind răsplătit cu „Diploma Ambasadorului“.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  1. Felicitari lui Andrei, felicitari parintilor care i-au fost alaturi, felicitari dascalilor care i-au construit ” fundatia ” de cunostinte si principii de viata necesare realizarilor de azi. Gorjul se mandreste cu tine Andrei!

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: