Foto: presafarastapani.ro

Parchetul European a remis, azi, un comunicat de presă, cu privire la perchezițiile care au avut loc miercuri, la Rovinari și Bâlteni, una dintre firmele vizate fiind a familiei primarului Robert Filip.

15 descinderi au avut loc în Gorj, București, Giurgiu și zona Deltei Dunării. Descinderile au fost făcute la solicitarea instituției europene, în cadrul unei anchete privind o presupusă fraudă cu fonduri europene, prejudiciul estimat fiind aproximativ 3 milioane de euro.

Trei persoane sunt suspectate pentru început de constituirea unui grup infracțional organizat cu scopul fraudării fondurilor alocate pentru dezvoltarea Deltei Dunării. Suspecții au fost informați cu privire la acuzații și pentru fiecare a fost stabilită câte o cauțiune, valoare totală fiind de 1,7 milioane de euro.

Grupul infracțional continuă și în prezent

„Suspecții au dezvoltat o schemă cu șapte societăți comerciale, controlate fie direct, fie prin intermediari. Grupul infracțional continuă și în prezent, fiecare dintre suspecți având un rol bine stabilit și acționând în mod coordonat.

Doi dintre suspecți au pus la dispoziția grupului patru societăți care au accesat în mod abuziv fonduri europene și le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecții au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă privind locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție. Manipularea procedurilor de achiziții publice a dus la stabilirea unor prețuri crescute în mod artificial.

Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru societăți controlate de ceilalți doi, la un preț supraevaluat. Având în vedere că echipamentele au fost achiziționate cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost de a menține prețurile de achiziție la un nivel cât mai ridicat, pentru a obține rambursarea unor sume cât mai mari din fondurile europene. Ulterior, diferența dintre prețul real și prețul de achiziție declarat autorității de management a rămas la dispoziția grupului”, se arată în comunicatul emis de Parchetul European.
Fonduri prin mecanismul european destinat dezvoltării Deltei Dunării au fost obținute de două firme din Rovinari, una aparținând fostului șofer al primarului și una a familiei edilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.