spot_img
25 C
Târgu Jiu
sâmbătă, iunie 15, 2024
Altele
  AcasăActualitateProgramul Tranziție Justă, lansat oficial la București

  Programul Tranziție Justă, lansat oficial la București

  Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ) a fost lansat oficial, astăzi, 15.12.2022, la București, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în prezența reprezentanților celor șase județe beneficiare. În cadrul conferinței de lansare, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a semnat o declarație comună alături de ministrul Ioan Marcel Boloș, care cuprinde câteva principii esențiale menite să asigure o implementare cât mai eficientă a POTJ.

  Totodată, trebuie menționat că următorul pas, conform prevederilor Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă, anexă la POTJ 2021-2027, este ca la nivelul județului Gorj să fie constituit un Grup județean pentru coordonarea tranziției la neutralitate climatică.

  Sarcina constituirii acestui grup revine Consiliului Județean Gorj, conform solicitărilor oficiale transmise de către MIPE în cursul acestei săptămâni. Programul Tranziție Justă 2021-2027 a fost aprobat de către Comisia Europeană prin Decizia nr. C(2022)9125 final/02.12.2022. Acesta acordă sprijin din partea Fondului pentru tranziție justă în cadrul obiectivului „Învestiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică”, pentru județele Gorj, Dolj, Galați, Hunedoara, Mureș și Prahova, având un buget de cca. 2,53 miliarde euro.

  Astfel, PTJ răspunde nevoilor de investiții definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziție justă (PTTJ), elaborate pentru județele Gorj, Dolj, Galați, Hunedoara, Mureș și Prahova, teritorii identificate în Anexa D a Raportului de țară aferent anului 2020, pentru a fi sprijinite din Fondul pentru o Tranziție Justă în perioada 2021-2027. . Cea mai mare alocare din Fondul pentru Tranziție Justă în raport cu celelalte cinci județe beneficiare ale acestei finanțări, de 534 de milioane de euro, revine județului Gorj.

  Grup de monitorizare, constituit de CJ Gorj În scopul unei implementări cât mai eficiente a Programului Tranziție Justă, este importantă punerea în aplicare a principiului parteneriatului, cu angrenarea tuturor factorilor interesați, organizați la nivel județean. În acest sens, a fost semnată declarația comună de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Consiliul Județean Gorj.

  Potrivit prevederilor Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ), anexă la Programul Tranziție Justă (PTJ) 2021-2027, se impune ca la nivelul județului Gorj să fie constituit Grupul județean pentru coordonarea tranziției la neutralitate climatică. Sarcina de a asigura constituirea Grupului județean, revine Consiliului Județean Gorj, ce urmează a derula o procedură transparentă și nediscriminatorie de selectare a reprezentanților mediului de afaceri și societății civile. În acest context, în cel mai scurt timp, Consiliul Județean Gorj va iniția demersurile necesare pentru constituirea Grupului județean pentru coordonarea tranziție la neutralitate climatică, cu respectarea principiilor transparenței și nediscriminării, având în vedere necesitatea implicării tuturor actorilor relevanți.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!