Explozia prețurilor la carburanți nu i-a determinat pe turiști să rămână departe de cel mai înalt drum din România, Transalpina. Mulți dintre ei s-au oprit la stâna Ștefanu, iar o mare parte sunt străini.
Băciţa Mărioara Băbu, care conduce stâna, spune că turiştii au venit în acest an în număr mult mai mare, deşi preţurile carburanţilor au explodat: „Anul acesta, stâna s-a deschis mai devreme pentru că vremea a fost mai blândă faţă de alte ierni, iar pentru această perioadă, vin mulţi turişti. Oamenii sunt dornici să evadeze în aerul curat din Munţii Parâng. Canicula este din ce în ce mai mare. Preţul carburanţilor nu i-a determinat pe oameni să rămână în case. Noi suntem mulţumiţi de numărul celor care ne trec pragul și nu am crescut preţurile. Vin şi mulţi turişti străini, în special motociclişti din Cehia şi Polonia. Ei sunt cei mai mulţi.“, a precizat băciţa Mărioara Băbu, de la stâna Ştefanu.
„Tocanul de oaie“ și „Tăiețeii de casă“, produse tradiționale
Stâna Ştefanu a reuşit să obţină atestat de produs tradiţional pentru două preparate: „Produsul principal pe care-l oferim este „Tocanul de oaie“, care este vestit, deoarece l-am atestat ca produs tradiţional. Apoi balmoş, bulzul ciobănesc, care are mare căutare, mămăligă, brânză, clădite ca la bunica, pastramă. Mai avem atestat ca produs tradițional și „Tăieţeii de casă“, iar ca produs montan avem 17“, a spus ciobănița.
Stâna, a doua casă a ciobăniței
Stâna este a doua casă a ciobăniței Mărioara Băbu, care trăiește de zeci de ani pe munte, atunci când este vară: „Simt că stâna este a doua casă, iar turiştii spun că este cea mai frumoasă şosea din ţară, deoarece la fiecare kilometru este un alt peisaj“, povesteşte băciţa Mărioara Băbu.
Aceasta a primit, anul trecut, de la Ministerul Agriculturii şi de la Agenţia Zonelor Montane o diplomă onorifică de Ambasador al Zonei Montane.