spot_img
-1.5 C
Târgu Jiu
joi, noiembrie 30, 2023
Altele
  AcasăActualitateVezi localitatea unde bătrânii se descurcă fără sprijinul autorităților! Bunicii de la...

  Vezi localitatea unde bătrânii se descurcă fără sprijinul autorităților! Bunicii de la țară, puternici în perioadă de criză

  Printr-o ordonanță militară autoritățile publice locale au obligația de a sprijini persoanele vulnerabile, de peste 65 ani. Cele mai multe cazuri de bătrâni sunt la sate, acolo unde primarii și-au făcut deja o bază de date cu bătrâni care au nevoie de ajutor. Sunt, însă, și localități unde bunicii nu au nevoie de sprijin de la primărie pentru că au rude care, în această perioadă critică, nu le întorc spatele.

  Conform Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020, persoanele în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, pot solicita sprijinul primăriilor pentru achiziționarea produselor de bază, în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinței. Pe baza acestei obligații edilii și-au făcut o bază de date cu persoanele pe care urmează să le viziteze frecvent. La Bălești există peste 1300 de persoane de peste 65 de ani, din acestea doar câteva au solicitat sprijin. „ Noi am făcut un plan, am avut o ședință de lucru pe această temă. Avem un număr de 1350 de persoane care depășesc 65 de ani în comună dar, se pare, că persoane care au nevoie cu adevărat de administrația locală sunt undeva la 15-20 de persoane la nivelul comunei. Sunt în atenția noastră încă de când a început pandemia. Nu intră în discuție problema să-i ajutăm cu parte financiară din buget pentru că au pensie dar le acordăm asistență și suntem la dispoziția lor pentru a le cumpăra ceva. Dacă e nevoie putem apela și la bugetul local, dacă se impune acest lucru” susține primarul Mădălin Ungureanu.

  Și primarul din Turburea este pregătit să intervină la nevoie. În localitate 73 de bătrâni sunt monitorizați. „Avem vreo 73 de bătrâni care sunt neajutorați și în fiecare zi mergem la poarta lor și îi întrebăm dacă au nevoie de ajutor. Ce să facem: sunt bătrânii noștri! Sperăm să fie totul bine, până la urmă”, a declarat primarul Ion Bârcă.

  Familia, de bază

  La Bălănești, aproape de Târgu Jiu, situația este diferită. Autoritățile de aici susțin că nu au cazuri în comună de persoane vulnerabile care ar avea nevoie de sprijin. Bătrâneii de aici mizează pe familie.” Noi am luat măsurile necesare pentru identificarea persoanelor de peste 65 de ani fără sprijin, dar, până la această dată la noi în localitate nu există astfel de cazuri. Sunt persoane care au peste 65 de ani dar nu au solicitat ajutorul. Oamenii ne-au declarat că au copii, rude are se ocupă de ei”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul din Bălănești.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: