spot_img
30.4 C
Târgu Jiu
luni, iulie 15, 2024
Altele
  AcasăActualitate(VIDEO) Muzeul în aer liber Curtișoara-Gorj, un loc bun de vizitare chiar...

  (VIDEO) Muzeul în aer liber Curtișoara-Gorj, un loc bun de vizitare chiar și în perioada cutremurelor

  Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, de la Curtișoara, a trecut fără nici o problemă peste cutremurele din ultimele zile, fiind un loc foarte bun de vizitare. Asta în condițiile în care se anunță replici care pot dura o lună sau chiar două, iar oamenii trebuie să se obișnuiască cu această nouă realitate în acest județ, care nu era cunoscut ca fiind zonă seismică.

  Deși se află la aproximativ 15 km în linie dreaptă față de zona epicentrală a cutremurelor, Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, de la Curtișoara, a rămas intact. Construcțiile din lemn, vechi de peste 100 de ani, majoritatea strămutate aici din diverse zone ale județului, s-au comportat exemplar la cutremure, dovadă că strămoșii noștri construiau foarte bine.

  Lemnul bine ales, meşteri care ştiau să-l cioplească şi să-l îmbine, cuiele de lemn, aşa-numitele „cheutori”, adică acele crestături de îmbinare de la capetele bârnelor, pereţi „cercuiți”, consolidați cu fâșii de lemn, stâlpi susținători tot din lemn (material cu elasticitate) – acestea sunt secretele caselor țărănești din muzeu.

  Chiar și construcțiile din zid de la muzeul Curtișoara au rezistat fără probleme și anume casele tip culă Tătărescu și Cornoiu, precum și biserica de zid.

  În concluzie, pentru cei care doresc să viziteze Gorjul dar se tem de cutremurele din zonă, precum și pentru gorjenii care vor să se relaxeze, Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, de la Curtișoara, este una dintre cele mai indicate destinații.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!