spot_img
6.3 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 21, 2024
Altele
  AcasăActualitateCât vor mai dura seismele din Gorj și ce intensitate vor avea

  Cât vor mai dura seismele din Gorj și ce intensitate vor avea

  Seismele din Gorj vor mai dura aproximativ o lună, susțin specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), care nu exclud replici mai puternice.

  „Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă și se încadrează în parametrii estimați după un șoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne așteptăm să se observe o scădere a frecvenței și a magnitudinii replicilor, dar nu excludem și posibile replici mai puternice.

  Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localitățile Lelești, Runcu, Peștișani și Bâltișoara, din județul Gorj, sunt operaționale, înregistrând permanent mișcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză și procesare către Centrul Național de Date al INCDFP. Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilitățile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie“, se arată într-un comunicat de presă al INCDFP.

  Trei replici semnificative

  INCDFP a transmis că trei replici semnificative au avut loc după producerea seismului major de 5,7 grade pe scara Richter, cea mai puternică fiind înregistrată vineri, 17 februarie.

  „Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până la data comunicatului, au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 ML, respectiv:

  ▪️ 4,1 ML, în data de 14 februarie 2023, ora 17:24:29, la adâncimea de 3,6 km;
  ▪️ 4,2 ML în data de 16 februarie 2023, ora 03:07:06, la adâncimea de 10,8 km;
  ▪️ 4,3 ML, în data de 17 februarie 2023, ora 11:11:41, la adâncimea de 8,7 km.
  Cutremurul de vineri a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7 ML, având intensitatea macroseismică epicentrală IV pe scara Mercalli. Acesta a fost urmat de o altă replică cu magnitudinea de 3.1 ML, la ora 14:43:29, produs la adâncimea de 13,1 km“. se mai arată în comunicat.

  Până acum au avut loc aproximativ 540 de replici.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: