spot_img
21.7 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 29, 2024
Altele
  AcasăAdministratieUAT-urile pot aplica pentru finanțarea măsurătorilor radonului și acțiunilor de remediere prin...

  UAT-urile pot aplica pentru finanțarea măsurătorilor radonului și acțiunilor de remediere prin PNRR

  În data de 15 martie 2023, la sediul COMISIEI NAŢIONALE PENTRU CONTROLUL ACTIVITĂŢILOR NUCLEARE, a avut loc reuniunea Comitetului interministerial de lucru pentru radon.

  Comitetul este alcătuit din reprezentanţi ai instituțiilor responsabile conform prevederilor din Hotărârea de Guvern nr. 526/2018 pentru aprobarea Planului Naţional de Acţiune la Radon (PNAR) și are ca scop monitorizarea procesului de implementare a PNAR.

  La această întâlnire a participat si gorjeanul Victor BANȚA, Secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

  Pe ordinea de zi a Comitetului au fost introduse si următoarele teme:

  • legătura dintre emanația de Rn și cutremurele de pământ
  • predictibilitatea cutremurelor prin emanația de Rn

  Toader Victorian, cercetător științific grad 2, responsabil cu monitorizarea radonului în zone active seismic, de la INFP a susținut o prezentare privind cercetările realizate până în prezent care arată legături dintre emanația de Rn și cutremurele de pământ și predictibilitatea cutremurelor prin emanația de Rn.

  Au fost informate persoanele prezente, cu privire la faptul că la nivel național au fost primiți, prin intermediul unui proiect cu Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA), 500 de detectori care au fost distribuiți prin intermediul direcțiilor de sănătate publică în țară, pentru efectuarea de măsurători în instituții publice și locuri de muncă. În prezent, detectorii respectivi au fost trimiși în Ungaria pentru rezultate. Deasemenea, participanții au fost informați de către reprezentantul INSP cu privire la studiile efectuate și care se găsesc postate pe site-ul instituției.

  S-a subliniat faptul, că, în cazul în care într-o anumită zonă au fost identificate valori mari ale concentrației de radon, măsurile de remediere trebuie luate imediat, fără a se aștepta elaborarea hărții pentru întreaga țară. Reprezentanții MDLPA au precizat că acest lucru este necesar să fie prevăzut într-un act normativ, în vederea obținerii finanțării pentru acțiunile de remediere și că este necesară informarea și sensibilizarea Secretariatului General al Guvernului.

  De asemenea, s-a stabilit ca CNCAN să transmită adrese de informare către ordinul arhitecților, asociațiile unităților administrativ teritoriale (la nivel de prefecturi) prin care acestea să fie înștiințate cu privire la faptul că cheltuielile aferente acestor măsurători ale concentrației de radon sunt eligibile pentru plată. Adresele vor fi transmise imediat după publicare reglementărilor tehnice elaborate de către MDLPA.

  S-a menționat ca Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) sunt eligibile să aplice pentru finanțarea măsurătorilor radonului și a acțiunilor de remediere din Planul Național de Redresare și Reziliență și că unele UAT-uri au aplicat deja, dar ca UAT-urile nu sunt informate și nu știu de această posibilitate.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!