spot_img
23.5 C
Târgu Jiu
vineri, iunie 9, 2023
Altele
  AcasăCulturaPeste 300 de dansatori și cântăreți, așteptați la Festivalul «Memorial Liviu Dafinescu»

  Peste 300 de dansatori și cântăreți, așteptați la Festivalul «Memorial Liviu Dafinescu»

  Festivalului Jocului și Portului Popular Gorjenesc pentru Tineret «Memorial Liviu Dafinescu» va avea loc în perioada 21-22 aprilie 2023.

  Sunt așteptați la acest eveniment peste 300 de membrii ai ansamblurilor invitate din județele Gorj, Dolj, Vâlcea și Mehedinți.

  „Având în vedere necesitatea perpetuării și valorificării scenice a bogatelor și frumoaselor noastre tradiții în domeniul portului și jocului popular, organizatorii își propun să revitalizeze și să permanentizeze această activitate artistică la nivelul copiilor și adolescenților.

  În același timp, Festivalul are în vedere omagierea unei personalități de excepție a artei populare scenice gorjene, regretatul profesor Liviu Dafinescu, fost director și coregraf al prestigiosului Ansamblu Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

  Festivalul este deschis formațiilor de dansuri populare (mixte, fete și/sau băieți) de la nivelul școlilor generale și liceelor, al cluburilor și palatelor copiilor și de la secțiile externe ale Școlii Populare de Artă „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, precum și ale așezămintelor de cultură din județ. Sunt admise în concurs formații de copii (7-14 ani) și formații de adolescenți (14-19 ani)“, se arată într-un comunicat de presă al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

  Paradă a portului popular în centrul municipiului Târgu Jiu

  Deschiderea Festivalului are loc vineri, 21 aprilie, în Amfiteatrul din centrul municipiului Târgu Jiu, cu un spectacol susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”.

  Sâmbătă 22 aprilie 2023, începând cu ora 10.00, din Piața Prefecturii din Târgu Jiu va porni o paradă a portului popular la care participă toate ansamblurile folclorice prezente în Festival. Evenimentul va continua în Amfiteatrul din centrul municipiului Târgu Jiu cu prezentarea fiecărui ansamblu.

  Juriul Festivalului este format din personalități ale vieții culturale gorjenești, specialiști ai instituțiilor de spectacole, profesori, coregrafi, etnomuzicologi și etnografi, reprezentanți ai instituțiilor organizatoare. Pot fi prezenți și specialiști din afara județului

  Trofeele vor fi asigurate de către: Asociația Culturală „Liviu Dafinescu”.

  Organizatorii au invitat trei formații de dansuri populare din afara județului Gorj: Ansamblul Folcloric “Dor” din Băbeni (Vâlcea), ansamblu al Casei de Cultură ,,Dragoş Vrînceanu” este cel dintâi ansamblu cu profil păstoresc din România care a evoluat în străinătate în 1973 și a fost atunci prima plecare peste hotare a unei formații vâlcene din mediul rural.

  Ansamblul Folcloric “Liliac de la Ponoare” din Ponoarele (Mehedinți) este invitat să participe la  Festivalul Jocului și Portului Popular Gorjenesc pentru Tineret «Memorial Liviu Dafinescu». Instructorul acestui ansamblu este cunoscutul dansator de la Ansamblul Profesionist “Doina Gorjului”, Marian Stelea.

  Ansamblul folcloric „Ion Şerban“ din comuna Işalniţa, judeţul Dolj, a fost înfiinţat la 17 martie 2005, în cadrul Căminului Cultural „Ion Şerban“

  Publicul este așteptat timp de două zile în centrul municipiului Târgu Jiu pentru a vedea unele din cele mai frumoase dansuri și obiceiuri populare din județele Gorj, Dolj, Vâlcea și Mehedinți.

  Organizatorii festivalului sunt Consiliul Județean Gorj, Primăria și Consiliul Local Tg-Jiu, Inspectoratul Școlar Jude¬țean Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Artă „Constantin Brâncuși”, Asociația Culturală „Liviu Dafinescu”.

   

  1 COMENTARIU

  1. Nu pacaliti viitorul copiilor si al tarii cu dansuri, cantece, poezie. Teceti si realizati ceva palpabil, dominant, de viitor pentru aceste vlastare. Terminati cu vopsitoria, dragi politicieni nemernici!

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!