spot_img
11 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăCulturaPiese din 12 muzee, expuse la Târgu Jiu

    Piese din 12 muzee, expuse la Târgu Jiu

    36 piese de port popular și podoabe tradiţionale, din proprietatea a 12 muzee din România, printre care și din Gorj, vor fi expuse la Târgu Jiu.

     Joi 08-09-2022, orele 17:00, va avea loc, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, Secția de Istorie și Arheologie, Strada Geneva Nr. 8, deschiderea expoziției itinerante „Dincolo de poveste. Graiul straielor moştenite”, un proiect inedit în spațiul cultural românesc, realizat prin parteneriatul celor 12 instituții muzeale:

    • Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
    • Muzeul Național al Ţăranului Român
    • Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”
    • Muzeul Etnografic al Moldovei
    • Muzeu Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti
    • Muzeul Etnografic al Transilvaniei
    • Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş
    • Muzeul de Etnografie Braşov
    • Muzeul Maramureşean Sighetul Marmaţiei
    • Muzeul Satului Bănăţean
    • Muzeu Brăilei “Carol I”
    • Muzeu Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

    Concept

    ”Dincolo de poveste. Graiul straielor moştenite este un proiect în care vom regăsi diversitatea, ca să dăm glas unităţii. Abordarea va fi interdisciplinară, temele alese vor fi multiculturale, multietnice. Prin această expoziţie comună, itinerantă, încercăm să surprindem caracteristicile zonelor etnografice pe care le reprezintă fiecare muzeu.

    Propunem realizarea biografiei culturale a unor obiecte de patrimoniu, pentru a aborda, mai apoi, muzeul ca spaţiu al memoriei.

    Conceptul de loc al memoriei este realizat analizând referinţele culturale, locurile, practicile şi expresiile rezultate dintr-un trecut comun. Aceste repere pot fi materiale, tangibile şi aici ne referim la obiecte sau monumente, dar pot fi, de asemenea, imateriale, cum ar fi istoria, limba sau tradiţiile. Principala caracteristică a acestor locuri este aceea că trebuie să fie purtătoare de emoţie, pe lângă valoarea informaţiilor pe care le conţin. Semnele trecutului câştigă un nou sens, când fac parte din memoria individuală, generaţională, comunitară.

    Obiectele propuse de noi pentru a descrie un eveniment, un fapt, o atitudine, o imagine din trecut dau prilejul de a rememora, de a ne reaminti despre acestea, prin lipsă, adică o aducere aminte.” (Gela Neamțu, inițiator proiect, muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Bistrița Năsăud)

    Contribuție

    Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” este al treilea din cele 12 muzee participante, în care ajunge expoziția „Dincolo de poveste. Graiul straielor moştenite”, după Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud și Muzeul Național al Țăranului Român. Cea mai importantă piesă cu care Gorjul participă în expoziție este o vestă din costumul schileresc, model creat de deputatul țăran Dincă Schileru, special pentru a merge îmbrăcat în costum tradițional în Parlamentul României. Modelul creat de el a devenit reprezentativ pentru costumul popular bărbătesc din județ. Celelalte două piese cu care Gorjul participă la expoziție sunt un vâlnic gorjenesc și o maramă de borangic.

    „Portul popular gorjenesc, așa cum este evidențiat în picturile de secol XIX, cunoaște, către ultima decadă a acestei perioade, sub impulsul prefacerilor de tip economic și social, caracteristice etapei istorice a modernitații românești, o foarte importantă transformare tipologică.

    Structura pieselor, calitatea materialului, bogația decorului au transfigurat vechea tradiție vestimentară într-o categorie aparte, specifică țărănimii înstărite, intelectualității și micii burghezii, având o continuitate neîntreruptă, până în zilele noastre și o recunoaștere unanimă de la numele fondatorului și promotorului modei, drept- port schileresc.

    Dincă Schileru este `meșter cunoscut, cu atelier important în zona Gorj`, dar și viitor deputat ce poartă cu mândrie, în Parlamentul țării, costumul pe care l-a creat, ca notă distinctivă de noblețe.”(Albinel Firescu – șef Secție Artă și Etnografie, în cadrul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”)

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: