spot_img
27.5 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăCulturaSlujbă de pomenire la Muzeul Crucilor de la Măceșu

  Slujbă de pomenire la Muzeul Crucilor de la Măceșu

  O slujbă de pomenire va avea loc joi, 14 septembrie, la Muzeul Crucilor din Măceșu, orașul Târgu Cărbunești de Ziua Înălțării Sfintei Cruci. Evenimentul va avea loc de la ora 11.00.

  Slujba de pomenire va avea loc pentru oamenii de cultură care au cruci în acest muzeu reprezentativ din România. În decursul anilor, au fost amplasate aici cruci închinate diferitelor personalități, cum ar fi: Constantin Brăiloiu, Ciprian Porumbescu, Iuliu Maniu, Cristina Stamate, Ion Besoiu, Stela Popescu, Viorel Gârbaciu, Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică, Amza Pellea, dar și interpreţi de muzică populară, precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu.

  La Măceșu sunt 150 de cruci de diferite tipologii

  La Muzeul Crucilor de la Măceșu va avea loc un parastas, dar și împărțirea de pachete de pomană.

  Înălțarea Sfintei Cruci este prăznuită în fiecare an pe 14 septembrie. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului. În această zi, sărbătorim amintirea celor trecuți în neființă. Atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin, această sărbătoare se ține pe data de 14 septembrie. Sărbătorirea descoperirii Sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie este atestată la Ierusalim încă din secolul al IV-lea.

  Manifestarea este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, împreună cu Primăria orașului Târgu Cărbunești.

  Pe 13 septembrie 2013, a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceșu, care adăpostește peste 150 de cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele. Obiectele au fost strânse din Turburea, Plopșoru, Vladimir, Logrești, Licurici, Aninoasa, Hurezani.  Muzeul a fost făcut în clădirea fostei școli din Măceșu.

  „Crucile de jurământ au o semnificație aparte și sunt puse cu un adânc respect pentru cei adormiți, pentru sufletele celor plecați dintre noi. Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Spre deosebire de alte sărbători creștine, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului. Ziua de 14 septembrie este considerată şi data care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. La Măceșu este singurul muzeu din Oltenia dedicat exclusiv crucilor şi troiţelor de lemn”,  a spus managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Pompiliu Ciolacu.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: