spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicBNR a majorat dobânda de referință la 7%

    BNR a majorat dobânda de referință la 7%

    Menținerea inflației anuale peste 16% (16,76% în noiembrie) a impus băncii centrale o nouă majorare a dobânzii de politică monetară.
    BNR a majorat în prima ședință din acest an a Consiliului său de Administrație rata de referință de la 6,75 la 7%, nivel care ar reprezenta în opinia majorității analiștilor vârful pentru acest an.

    Prima reacție din piață după publicarea hotărârii BNR a fost cea de depreciere a leului, cotația euro crescând până la 4,936, față de culoarul 4,924 – 4,932 din cea mare parte a ședinței de tranzacționare. Aceasta a făcut ca media monedei unice să crească marginal de la 4,9252 la 4,9253 lei.
    În comunicatul de presă care a urmat ședinței BNR se arată „leul a manifestat o tendință de apreciere față de euro și în ultimele două luni ale anului 2022”, pe fondul creșterii „atractivității relative a plasamentelor în monedă națională (…) Totodată, în raport cu dolarul SUA, moneda națională s-a întărit semnificativ, ca urmare a evoluțiilor de pe piețele financiare internaționale”.
    Nivelul ridicat al dobânzii de referință va menține atractivitatea leului pentru investitorii în titluri de stat românești, în condițiile în care Finanțele doresc să se împrumute anul acesta cu circa 160 miliarde lei.

    Pentru analiștii BCR, cursul euro s-ar putea aprecia în decembrie până la 5,05 lei, iar principalele presiuni „provin dinspre deficitul de cont curent mare care s-ar putea ajusta marginal în 2023 dacă preţurile energetice de import vor fi mai mici în medie faţă de 2022”.
    „Principalele cotații ale pieței monetare interbancare au consemnat ajustări descendente graduale în noiembrie-decembrie 2022, pe fondul ameliorării condițiilor lichidității” se arată în comunicatul BNR, în condițiile în care băncile au plasat zilnic 10,9 miliarde lei prin facilitatea de depozit, pentru care au primit o dobândă de 5,75%. La aceasta s-a adăugat, în opinia analiștilor, declanșarea unui control al Consiliului Concurenței la cele 10 bănci comerciale ale căror cotații sunt folosite la calcularea indicilor ROBID și ROBOR.
    Marți, indicii au stagnat. Cel la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 7,45%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 7,72%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, la 8,03%.

    Euro fluctua între 1,0715 și 1,0752 dolari, maxime ale ultimelor șapte luni iar cursul monedei americane a scăzut de la 4,6151 la 4,5858 lei.
    Media francului elvețian a coborât la 4,9798 lei iar cea a lirei sterline la 5,5820 lei.
    Uncia și-a temperat creșterea iar prețul gramului de aur a scăzut la 276,3782 lei.
    Sunt folosite date și informații disponibile marți până la ora 14:00

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: