spot_img
17 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 30, 2023
Altele
  AcasăEconomicCEO intră la apă: certificatele au ajuns la 55 de euro!

  CEO intră la apă: certificatele au ajuns la 55 de euro!

  Complexul Energetic Oltenia are șanse tot mai mici să reziste pe piața de energie electrică. Motivul este legat de creșterea explozivă a prețului la certificatele de CO2. În loc să scadă, prețul continuă să crească, în ciuda faptului că termenul de conformare era data de 30 aprilie. Sigur că mai sunt poluatori care încă nu și-au cumpărat certificatele, precum UATAA Motru. Cu toate acestea, creșterea de preț este în continuare una explozivă, iar estimările sunt înfricoșătoare până la finalul acestui sau, respectiv debutul anului viitor. Prognozele spun că se așteaptă o creștere de preț care să ajungă și la 80 de euro certificatul de CO2.

  La asemenea prețuri, Complexul Energetic Oltenia va avea o misiune imposibilă să mai reziste pe piață. Condiția ar fi un ajutor de stat și mai mare. Anul acesta, compania a achitat deja în medie 47 de euro per certificat.

  Pentru CE Oltenia ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%. Valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro. În Planul de restructurare și decarbonare transmis Comisiei Europene au fost estimate valori între 26 și 35 de euro pentru un certificat. Ajutorul de stat aprobat recent de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certificat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.

  La o producție de 10 TW, certificatele pentru 2021 vor costa peste 500 de milioane de euro, într-o prognoză optimistă. Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar prețurile certificatelor înregistrând o creștere spectaculoasă de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 55 euro în prezent. Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: