spot_img
24.8 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 16, 2024
Altele
  AcasăEconomicConcediu de aşteptare, doar pentru mineri

  Concediu de aşteptare, doar pentru mineri

  Peste 500 de mineri din cadrul SNLO aşteaptă rezultatul discuţiilor şi al negocierilor purtate de preşedintele Marin Condescu cu reprezentanţii Ministerului Muncii, ai Economiei şi ai Finanţelor pe tema ordonanţei privind concediul de aşteptare. Pe parcursul discuţiilor, lucrurile s-au complicat în sensul că ordonanţa privind concediul de aşteptare îi viza pe mineri, energeticieni dar şi salariaţii din cadrul Ministerului Apărării.

  Semnată pe cele trei categorii de salariaţi de către reprezentanţii Ministerului Economiei, ordonanţa privind concediul de aşteptare a fost respinsă de către Ministrul Muncii, Ioan Botiş. Vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan are însă veşti bune de la liderul Condescu, în sensul că „Ministerul Muncii nu a agreat ideea de concediu de aşteptare decât pentru mineri. Din acest motiv, azi cei de la Ministerul Economiei vor prezenta lui Botiş textul final al ordonanţei cu menţiunea că termenul de concediu de aşteptare va fi promovat doar pentru mineri”. Etăgan consideră că deşi ordonanţa are un efect mic, s-a obţinut apărarea drepturilor minerilor, de promovarea ordonanţei privind concediul de aşteptare depinde soarta a 500 de mineri din cadrul SNLO. Discuţiile de azi, de la Ministerul Muncii vor viza şi înfiinţarea unei agenţii care să se ocupe de crearea de alternative pentru minerii aflaţi în concediu de aşteptare. „Se va înfiinţa agenţia care în colaborare cu reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai consiliilor locale se vor preocupa să găsească locuri de muncă, cu timp parţial, pentru cei aflaţi în concediu de aşteptare”, a mai declarat reprezentantul FNME, Gheorghe Etăgan. Optimism există şi în cel de-al treilea proiect depus şi dezbătut, cel legat de reeşalonarea datoriilor pe care SNLO le-a acumulat la bugetul de stat, din cauza sistemului financiar defectuos. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan a precizat că „azi se va discuta în comisia socio-economică despre reeşalonare, urmând ca săptămâna viitoare actul normativ să fie introdus în şedinţa de Guvern”.

  Golea: „Vor fi afectaţi energeticieni”

  Faptul că Ministrul Ioan Botiş nu doreşte să extindă concediul de aşteptare şi la energeticieni a atras nemulţumirea liderilor de sindicat de la Complexul Rovinari. Liderul de la Energia Rovinari, Marin Golea a declarat că „minerii mei nu sunt afectaţi, dar la nivel de Complex vor fi salariaţi afectaţi. Mă deranjează discriminarea făcută de cei de la minister”. Administraţia din cadrul CE Rovinari a declarat că în situaţia în care ordonanţa nu va prevede şi categoria de salariaţi din sistemul energetic, atunci se va apela la articolul 52 din Codul Muncii privind restructurarea activităţii din motive financiare .

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: