spot_img
10.8 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEconomicInflația va ajunge în decembrie la 7%

    Inflația va ajunge în decembrie la 7%

    Marți a fost publicată minuta ședinței de politică monetară a BNR care s-a desfășurat în 4 aprilie. Aceasta evidențiază o tendință de temperare a presiunilor inflaționiste. La sfârșitul anului, creșterea anuală a prețurilor se va situa la 7% iar la finalul lui 2024 ele vor scădea la 4,2%. Vor exista și momente în care vor apare presiuni inflaționiste pe termen foarte scurt, în funcție de nivelul prețurilor la materiile prime energetice, în primul rând cel al țițeiului, dar și al produselor agricole.

    În minută se arată că „riscuri la adresa evoluției ratei de schimb a leului continuă totuși să vină din dimensiunea dezechilibrului extern și din incertitudinile asociate consolidării bugetare în contextul războiului din Ucraina, precum și din turbulențele în sistemele bancare din SUA și Elveția. (…) în perspectivă apropiată vor rămâne probabil dominante influențele de sens opus decurgând din diferențialul ratelor dobânzilor interne, inclusiv în contextul așteptărilor revizuite ale investitorilor privind traiectoriile viitoare ale ratelor dobânzilor reprezentative ale Fed și BCE, cu implicații asupra mișcărilor de capital”.

    Moneda națională și-a continuat miercuri tendința de apreciere, iar cursul euro a scăzut de la 4,9372 la 4,9330 lei. Nivelul redus al aversiunii față de risc a redus cotațiile euro de la 4,941 lei, la deschidere, la 4,93 lei.

    Dobânzile interbancare cu scadența la șase luni, respectiv la 12 luni au revenit pe scădere, după pauza de marți.

    Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,80%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 7,02 la 7% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, de la 7,36 la 7,35%.

    În urma declarațiilor făcute de oficialii Rezervei Federale și a datelor macroeconomice din Statele Unite, piețele mizează pe o majorare a ratei de referință la începutul lunii viitoare, care ar putea fi urmată de o alta în iunie.

    Acest sentiment din piață a menținut cotațiile euro la valori comparabile cu cele de marți, 1,0926 – 1,0984 dolari, iar cursul monedei americane a urcat la 4,5145 lei.

    Cursul francului elvețian a scăzut marginal la 5,0170 lei iar cel al lirei sterline a urcat la 5,5984 lei.

    Metalul galben a coborât la jumătatea săptămânii până la 1.971 dolari, valoare care se mai înregistra la începutul lunii, ceea a depreciat prețul gramului de aur la 286,5522 lei.

    În regiune, media monedei poloneze s-a apreciat la 4,6278 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat cu peste 1,5% la 377,23 forinți/euro.

    Perspectiva unei noi majorări a dobânzii de politică monetară de către Fed a provocat scăderea criptomonedelor. Bitcoin s-a depreciat cu peste 3,5% până la 29.110 dolari iar ether a pierdut 6% până la 1.970 dolari.

    Sunt folosite date și informații disponibile miercuri până la ora 14:00

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: