spot_img
33.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, iulie 13, 2024
Altele
  AcasăEconomicMedicii din Gorj, revoltați de plafonarea sporurilor la 30%! „Am luat mai...

  Medicii din Gorj, revoltați de plafonarea sporurilor la 30%! „Am luat mai puțin și ei zic că au făcut mărire”

  Plafonarea sporurilor în sistemul sanitar creează noi tensiuni în spitalele din județul Gorj. Medicii care ajungeau să câștige cu până la un salariu în plus datorită sporurilor sunt nemulțumiți că guvernanții le interzic acum să primească bonusuri de peste 30%. Liderii de sindicat recunosc că doctorii vor pierde la salariu, dar promit că se caută soluții legale la vârful Consiliului Județean.

  Guvernanții și-au pus medicii în cap, după ce au plafonat sporurile din sistemul sanitar. Medicii spun că majorările salariale s-au făcut și așa doar pe hârtie, iar tăierea sporurilor a fost picătura care a umplut paharul. „Noi nu am primit deocamdată salariile. Se spune că salariile s-ar fi mărit începând cu 1 martie, dar nu pot să spun nimic precis. Dacă sporul de gardă va scădea de la 75% la 25%, probabil nu va mai face nimeni decât gărzile obligatorii. Nimănui nu îi convine să muncească fără să fie plătit. A fost o lege gândită să mulțumească toată lumea și, chipurile, să nu mai plece medicii. Au fost numai vorbe, inclusiv cu mărirea de la 1 ianuarie. În primele două luni de zile am luat mai puțin decât până în decembrie și ei zic că au făcut mărire”, a declarat Costinel Popescu, șeful Secției Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Târgu Jiu.

  „E posibil ca medicii să renunțe la gărzi”

  Medicii spitalului din Cărbunești amenință și ei că nu mai fac gărzi. Managerul Constantin Târziu spune că îi este imposibil să se încadreze cu sporurile în noua limită legală. „Am avut întâlniri la spital și la Primărie cu calcularea sporurilor pe UAT. Vom da la început salariile mărite pe luna martie, rămânând ca sporurile să le dăm săptămâna viitoare, să vedem dacă apare un nou normativ referitor la aplicarea lor. Am făcut calcule peste calcule și nu ne putem încadra în această lege privind aplicarea sporului de 30% pe unitate. Rămâne ca săptămâna viitoare să vedem cum dăm sporurile, dacă le vom da la fel sau scăzute. E foarte posibil ca medicii să renunțe la gărzi, dacă lucrurile rămân așa. Avem colegi care e posibil să renunțe și să facă patru-cinci gărzi maxim”.

  „E greu de evitat pierderile la Dobrița”

  Cele mai mari probleme sunt, potrivit liderului Sanitas Gorj, la spitalul din Dobrița, unde medicii aveau sporuri chiar și de 100%. Valentin Popa recunoaște că pot exista pierderi salariale inclusiv la Spitalul Județean, dar spune că se caută soluții. „În spitale sunt probleme cu acea încadrare a sporurilor în limita de 30% din fondul total de salarizare. Am discutat cu președintele CJ și cu personalul de specialitate. Căutăm soluții pentru Spitalul Județean și spitalul de la Dobrița. E destul de greu să te încadrezi în acea limitare de 30%. La Dobrița, sporurile erau de până la 100%. E greu de evitat pierderile pentru personalul de la Dobrița, dar sperăm ca ele să fie cât mai mici și măcar să fie la cei care au câștigat prin creșterea salariilor pe Legea Salarizării”, a declarat Valentin Popa.

  Probleme și la DGASPC

  Motive de supărare au și angajații de la Protecția Copilului, care speră acum într-o majorare de salariu din partea Consiliului Județean. „Marți au fost discuții între membrii sindicatului Sanitas și CJ, pentru rezolvarea unor probleme în cadrul DGASPC Gorj. Am ajuns la o înțelegere și în săptămânile următoare, poate chiar săptămâna viitoare, o să dăm o hotărâre de consiliu prin care o să creștem salariul de bază la aproximativ 120 de oameni care sunt exceptați în hotărârea de guvern de la sporuri și să reușim să nu piardă niciun leu la salariul net”, a mai explicat liderul Sanitas Gorj, Valentin Popa.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!