spot_img
13.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, iunie 15, 2024
Altele
  AcasăEconomicRăzboiul din Ucraina, principalul pericol pentru leu

  Războiul din Ucraina, principalul pericol pentru leu

  Marți, a fost publicată minuta celei de a doua ședințe de politică monetară a BNR care s-a desfășurat în 9 februarie.

  Documentul exprimă optimism din partea conducerii BNR, care vede rata anuală a inflației decelerând la nivelul de o cifră în trimestrul al treilea, pentru a ajunge la finalul anului la 7%, „mult sub valoarea de 11,2 la sută anticipată anterior”.

  Cursul euro a crescut de la 4,9193 la 4,9248 lei, însă cotațiile din piața locală au urcat de la 4,918 lei, la deschidere, la aproape 4,93 lei, pe fondul reducerii apetitului pentru risc.

  În minuta ședinței BNR se arată presiunea asupra leului, „continuă totuși să vină din accentuarea dezechilibrului extern și din incertitudinile asociate consolidării bugetare în contextul războiului din Ucraina, precum și dintr-o eventuală înrăutățire bruscă, pe acest fond, a percepției asupra riscului asociat pieței financiare locale, au atenționat unii membri ai Consiliului. S-a convenit, însă, că în perspectivă apropiată vor rămâne probabil dominante influențele de sens opus decurgând din diferențialul ratelor dobânzilor interne, inclusiv față de unele piețe din regiune, în contextul persistenței sentimentului favorabil de pe piața financiară internațională, cu implicații asupra mișcărilor de capital”.

  Minuta BNR observă, de asemenea, că indicii ROBOR au o tendință de scădere „pe fondul excedentului de lichiditate din sistemul bancar, iar randamentele titlurilor de stat au consemnat noi descreșteri (…) în contextul îmbunătățirii considerabile a sentimentului investitorilor față de piețele financiare din economiile emergente, sub influența așteptărilor de moderare a întăririi politicii monetare de către Fed”.

  Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, stagnează de la începutul săptămânii 7,03%, minim al ultimelor șapte luni. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,35%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a alunecat de la 7,71 la 7,70%.

  Investitorii erau prudenți înainte de publicarea minutei (Beige Book) ultimei ședințe de politică monetară a Rezervei Federale iar euro se deprecia marginal 1,0625 – 1,0667 dolari, motiv de creștere a cursului monedei americane de la 4,6169 la 4,6307 lei.

  Moneda elvețiană se menținea sub pragul de 0,99 franci/euro, ceea ce a făcut ca media ei să crească la 4,9919 lei.

  Lira sterlină a crescut la aproape 1,14 euro, beneficiind de excedentul bugetar din ianuarie, iar cursul ei a urcat la 5,9997 lei, maxim al ultimei luni.

  Prețul gramului de aur a urcat la 273,0797 lei, impulsionat de aprecierea monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 1.833 și 1.841 dolari/uncie.

  În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat marginal la 383,94 forinți/euro iar a celei poloneze a pierdut teren la 4,7538 zloți/euro.

  Aprecierea monedei americane a depreciat bitcoin la 23.882 – 24.471 dolari iar ether a alunecat la 1.626 – 1.666 dolari.

  Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!