spot_img
15.4 C
Târgu Jiu
joi, octombrie 5, 2023
Altele
  AcasăEconomicSindicatele caută membri cu certificat verde pentru pichetarea din Piața Prefecturii

  Sindicatele caută membri cu certificat verde pentru pichetarea din Piața Prefecturii

  Noile restricții i-au mobilizat pe liderii de sindicat pe sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia. Aceștia au selectat numai muncitori care au certificat verde. Acesta este obținut de la autorități, în urma trecerii prin boală sau în urma vaccinării. Prin urmare, dacă nu sunt posesori ai unui certificat verde, angajații Complexului Energetic Oltenia nu au voie să participe la mitinguri.

  Marți este programată o pichetare a sediului Prefecturii Gorj, din Târgu Jiu. Potrivit prevederilor legale, pot participa maximum 100 de persoane. În condiții de distanțare și prin prezentarea certificatului verde. Totodată, este obligatorie purtarea măștii de protecție. Mitingul este organizat marți, de la ora 16,00 la ora 17,30.

  Organizatorii sunt cele patru federații reprezentative din Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de: Federația Națională Mine Energie, Federația Națională Sindicală Univers, Federația Energetica și Federația Sindicală Petrol-Energie. Principala revendicare a protestatarilor se referă la aplicarea Legii 197 din 2021 care introduce condiții speciale de muncă la nivelul companiilor energetice, inclusiv Complexul Energetic Oltenia. Legea nu se aplică însă retroactiv și, prin urmare, nu scade vârsta de pensionare la nivelul companiei energetice.

  Casele de pensii nu iau în considerare Legea 197 care ar trebui să scadă cu 13 ani vârsta de pensionare. Mii de salariați din producție ar trebui să iasă la pensie la 52 de ani dacă au 25 de ani vechime în domeniu și un stagiu de cotizare de 30 de ani. În textul legii nu se menționează expres că prevederile se aplică retroactiv. Din acest motiv, casele de pensii ezită să aplice noul act normativ. Cea mai rapidă cale pentru modificarea Legii 197 ar fi o Ordonanță de Urgență. Guvernul interimar nu este abilitat să adopte astfel de acte normative.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: