spot_img
14 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăEconomicTrebuie urgentată crearea de locuri de muncă, pentru angajații minelor și grupurilor...

    Trebuie urgentată crearea de locuri de muncă, pentru angajații minelor și grupurilor pe cărbune închise

    Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Mihai Popescu, este nemulțumit de modul în care se desfășoară Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ). Acesta a declarat pentru TVR Craiova că, după ce și-au făcut treaba, autoritățile județene așteptau ca, în primele luni din 2023, să prezinte potențialilor investitori ghidul care va sta la baza finanțărilor. Prin acest plan, trebuie create locuri de muncă pentru mineri și energeticieni, care să aibă unde lucra după închiderea capacităților care produc energie pe bază de cărbune.

    Cosmin Mihai Popescu a declarat că Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene ar trebui să grăbească acest proces, deoarece există doar patru ani la dispoziție pentru implementarea programului PTTJ. Acesta trebuie să ofere soluții pentru ocuparea forței de muncă provenită din minerit și din industria energiei produsă pe bază de cărbune.

    „Este obligatoriu să găsim o soluție pentru cei care nu îndeplinesc condițiile de pensionare și trebuie să muncească în continuare, pentru a-și întreține familiile și, de ce nu, familiile dumnealor să lucreze în întreprinderile nou create. Eu sunt puțin nemulțumit de modul în care se mișcă Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene. Mă așteptam ca lucrurile să meargă mult mai rapid. Atât eu cât și președintele Consiliului Județean Dolj, împreună cu ministrul Marcel Boloș, am semnat, încă din luna decembrie 2022, o scrisoare prin care ne propuneam ca, în luna februarie, să existe un ghid în baza căruia să putem discuta, în amănunt, cu cei interesați. Din păcate, suntem în luna martie și nu avem niciun ghid. Sper să se grăbească acest proces pentru că, în Gorj, peste 250 de firme s-au arătat interesate să dezvolte afaceri și avem nevoie de ghidul de finanțare. Totodată, ghidul trebuie lansat în dezbatere publică. Avem un target, 2027”, a declarat președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Mihai Popescu, la emisiunea „Forum economic” de la TVR Craiova.

    „Alocarea mi se pare insuficientă”

    În privința sumelor alocate, președintele Consiliului Județean susține că unele alocări ar trebui să fie majorate. Sumele sunt mici și nu stârnesc interesul pentru dezvoltarea unor afaceri mari pe termen lung. „Cred că va trebui să avem discuții și pe alocările financiare pentru fiecare axă. Al doilea proiect, pentru IMM-uri, destinat lunilor mai-iunie, cu o alocare cuprinsă între 2 și 5 milioane de euro, alocarea mi se pare insuficientă. Într-o afacere durabilă, limita maximă de 5 milioane de euro trebuie majorată”, a mai transmis Cosmin Popescu.

    Pentru ce vin banii

    Potrivit Comisiei Europene, Fondul pentru o tranziție justă „va atenua costurile socioeconomice generate de tranziția climatică, sprijinind diversificarea și reconversia economică a teritoriilor în cauză. Cu alte cuvinte, va susține tot ce înseamnă investiții productive în întreprinderile mici și mijlocii, crearea de noi întreprinderi, cercetare și inovare, reabilitarea mediului, energie curată, perfecționarea și recalificarea lucrătorilor, asistență pentru căutarea unui loc de muncă și incluziunea activă a programelor destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, precum și transformarea instalațiilor existente cu emisii mari de dioxid de carbon atunci când aceste investiții conduc la reduceri substanțiale ale emisiilor și protejează locurile de muncă.”

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: