spot_img
23 C
Târgu Jiu
vineri, iunie 2, 2023
Altele
  AcasăEconomicUn sindicalist din CEO l-a întrebat pe ministrul Energiei dacă e putinist

  Un sindicalist din CEO l-a întrebat pe ministrul Energiei dacă e putinist

  Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia a declarat că a fost surprins de faptul că o companie controlată de investitori ruși este partener al CEO pentru construirea unui grup pe gaze naturale la Termocentrala de la Ișalnița. Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, a declarat că la ultima vizită în Gorj l-a întrebat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu dacă este putinist. Acesta a refuzat să răspundă la întrebare.

  „L-am întrebat pe ministrul Virgil Popescu dacă e putinist, în legătură cu acceptarea ALRO, deținută de ruși, ca partener al Complexului Energetic Oltenia pentru grupul de la Ișalnița. Interesele cui le va reprezenta ALRO care e deținut de ruși? Nu a răspuns. A tăcut. De unde vor veni gazele?”, a declarat la un post local de televiziune Gabriel Căldărușe, președintele SMEO.

  Potrivit CEO, cota CE Oltenia deținută din capitalul social de 59,9% reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, Alro SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei. De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară, pentru care CE Oltenia a mandatat, în august 2022, o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Va înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW.

  „ALRO – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa – a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW. Asocierea urmează să fie aprobată de organele corporative ale celor două companii. Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei.”, potrivit Complexului Energetic Oltenia.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: